• Tel: 011/405-8049
  • Mob: 062/161-7002

webOS postaje open source

Iako se dugo ćutalo u vezi webOS, došlo je do neočekivanog obrta u njegovom razvoju. Umesto zatvaranja projekta koji smo svi očekivali, HP je najavio da će webOS postati open source. Investiraće i podržati projekat tako da oni koji imaju webOS konačno mogu da odahnu.

HP će staviti na raspolaganje programerima izvorni kod operativnog sistema u okviru open soruce licence. Programeri će moći da ga prilagode i koriste besplatno. Na sličan način funkcioniše Linux i Android.

Što se tiče izrade webOS uređaja, HP je jasno stavio do znanja da nemaju nameru da se vrate na segment mobilnih telefona, ali postoji šansa da u budućnosti naprave tablete bazirane na webOS-u.

Šta se u stvari dogodilo? HP je shvatio potencijal webOS i utvrdio da je on isuviše veliki da bi ga ugasio u potpunosti. Ali pošto ne želi da ulaže u platformu jer ne može biti konkurentan igračima kao što su iOS i Android, izabrao je jedinu opciju koju je imao: open soruce.

Ovo je dobitna kombinacija za svakoga: HP ne mora mnogo da ulaže u webOS, drugi proizvođači uređaja kao što je npr.  HTC ( koji je nekad bio zainteresovan za webOS ), ne mora više da plaća da ga koristi, čak i programeri mogu da ga prilagode i koriste besplatno.

Na kraju, da li je to dobro za platformu ili ne ostaje samo da nam vreme pokaže. Do tada, uživajte u open sourcu!!!