Da li ste znali da Android ima dosta skrivenih opcija i trikova koji mogu da Vam omoguće da iskoristite maksimum potencijala Vašeg telefona?

Neke od tih opcija nisu ni skrivene, ali većina korisnika i ne zna za njih, pa ih zato i ne koristi.

Izdvojili smo za Vas desetak mogućnosti Androida koje smatramo da će Vam biti zanimljive i upotrebljive.

10 skrivenih trikova za Android

Android trik 1: Split screen, podeljeni ekran

Split screen je opcija koja omogućava da ekran telefona podelimo tako da se na jednoj polovini prikazuje i radi jedna aplikacija, a na drugoj polovini isto tako prikazuje se i radi druga aplikacija. Na taj način možete istovremeno da gledate video na Youtube i kucate poruku na fejsu. Evo kako da to uradite:

Sa početnog ekrana, potrebno je da kliknete na opciju sa kojom prikazujete sve otvorene aplikacije (obično se nalazi u dnu desno ili levo), pa u zavisnosti od vašeg telefona to može biti dugme u obliku kvadrata ili ako koristite gestove, samo prevucite prstom od dna do polovine ekrana.

Otvoriće se pregled svih otvorenih aplikacija, pa ako malo bolje pogledate (vidite i ovu našu sliku ispod) videćete da svaka od tih aplikacija, odnosno njen prozor ima ikonicu u obliku dva pravougaonika.

U zavisnosti od verzije Android operativnog sistema može biti i neki drugi znak, a na Androidu 10 to je kružić u vrhu koji kad kliknete pojavi se padajući meni.

Upravo ta ikonica predstavlja opciju koja pokreće deljenje ekrana na dva dela. Potrebno je da kliknete na jednu od aplikacija koju želite da otvorite u jednom delu ekrana.

Kada to uradite, aplikacija će se izdvojiti na gornji ekran. U drugom, slobodnom delu ekrana, videćete sve ostale aplikacije u vidu ikonica. Samo kliknite na neku od aplikacija koja vam treba i ona će se otvoriti u tom delu ekrana. Na taj način lako možete gledati i raditi nešto sa dve aplikacije na istom ekranu.

Naravno, to nije sve, koliko koja aplikacija zauzima u prostoru ekrana, možete lako odrediti prevlačenjem linije koja razdvaja ekran. Potrebno je da zadržite tri tačke na sredini linije i jednostavno povucite gore ili dole da biste menjali raspodelu prostora.

Android trik 2: Ograničite ekran na samo jednu aplikaciju kada pozajmljujete telefon

Ovo je situacija gde nekome treba da pozajmite telefon da obavi ili samo pogleda nešto, a da pri tome taj neko ne može da gleda bilo šta drugo što vi ne želite da bude viđeno.

Ovo je moguće na Android telefonu korišćenjem opcije Kačenje ekrana (engl. Pinning Screen).

Idite u podešavanja telefona, pa u polje za pretragu kucajte Kačenje ekrana (ili Screen pinning ako vam je telefon na engleskom) i kliknite na tu opciju (ako imate Android na srpskom, u zavisnosti od prevoda na nekim telefonaima opcija se zove Zakači prozore)

Otvoriće se mnoštvo drugih sigurnosnih opcija, ali potražite Zakači prozore ili Kačenje ekrana (odnosno Screen pinning ako je na engleskom) i kliknite na tu opciju. Ukoliko do sada nije uključena opcija, pored će pisati Isključeno (engl. Off).

Kliknite na “prekidač” kako biste uključili ovu mogućnost, pogledajte sliku:

Kada uključite Screen pinning pojaviće se i opcija da otključavanje ekrana zahteva i lozinku koju treba da napravite ako već nemate. 

Ako želite da uključite i podesite lozinku potrebno je i da kliknete na prekidač pored opcije Pre otkač. potvrdi lozinku za zaključavanje (ili na engleskom Verify lock screen password before unpinning, pogledajte sliku).  

Imajte u vidu da će se otvoriti i ekran gde treba da podesite lozinku, sastoji se od brojeva i nemojte je zaboraviti jer nećete moći da otključate telefon ako je zaboravite. 

Ukoliko se ipak desi slučaj da zaboravite lozinku, kontaktirajte vašeg doktora za telefone

Jednom kada uključite Screen pinning opciju i podesite lozinku, možete zaključati ekran vašeg telefona tako da se na njemu vidi samo jedna aplikacija, i to ona koju vi odredite.

Da odredite aplikaciju otvorite prikaz svih otvorenih prozora. Na dnu svakog prozora videćete opciju (ikonica pribadača) za “pinnovanje” aplikacije. Kliknite na nju da biste ekran zaključali tako da može da se koristi samo ta aplikacija.

Kada budete rešili da ekran otključate, odnosno kada ste dobili vaš telefon nazad, zadržite dugme za povratak nazad (back) i tada će se pojaviti polje za unos lozinke odakle možete da uradite otključavanje. 

Android trik 3: Vratite nazad slučajno izgubljenu notifikaciju

Notifikacije, odnosno obaveštenja, dobijate stalno i sigurno se dešava da ste greškom obrisali neku bitnu. Možete je vratiti, odnosno možete pregledati sva stara obaveštenja tako što ćete pokrenuti postupak za dodavanje vidžeta na ekran a zatim i podesiti novi vižet koji će vam služiti za to.

To možete uraditi kada tapnete i zadržite prst na ekranu dok se ne otvore opcije za podešavanja ekrana, zatim kliknite na opciju dodavanja vidžeta, pronađite vidžet pod nazivom Prečica za podešavanja ili Settings vidžet i prevucite ga u slobodni deo ekrana.

Kada pustite taj vidžet otvorite spisak aplikacija, tu odaberite Beleške o obaveštenjima ili Notification log i upravo ovaj vidžet služiće vam za pregled obaveštenja koja ste propustili ili slučajno obrisali.

Android trik 4: Uključite mod za rad sa jednom rukom na brojčanoj tastaturi (Shifting keyboard)

S obzirom na to da ekrani telefona postaju sve veći i veći, postaje teško da upravljate celom tastaturom samo sa jednim palcem kada hoćete da ukucate broj telefona ili bilo šta što se radi na ovoj tastaturi.

Zbog tako obične radnje često je potrebno da uključite i palac druge ruke.

Ovo je rešivo pa se opcija nalazi u Podešavanja – Pametna pomoć – UI za jednu ruku – Premeštanje tastature ili na engleskom Setings – Smart Assistance – One-handed UI – Shifting keyboard, ovde samo treba da tapnete na prekidač koji uključuje ovu opciju.

Nakon uključivanja, brojčanu tastaturu možete da gurnete na jedan ili drugi kraj ekrana u zavisnosti od toga da li želite da je koristite levim ili desnim prstom:

Android trik 5: Uključite mini-screen mod za rad sa jednom rukom čak i na velikim ekranima

Da, ovo omogućava da radite jednom rukom čak i kod velikih ekrana telefona na Androidu. Suština je da se ceo ekran smanji i povuče u jedan od uglova pa tako možete palcem jedne ruke da dodirnete ceo ekran.

Da uključite ovu opciju idite u Podešavanja – Pametna pomoć – UI za jednu ruku – Mini prikaz ekrana ili na engleskom Settings – Smart Assistance – One-handed UI – Mini screen view i samo tapnite na odgovarajući prekidač.

Odmah tu možete videti i objašnjenje kako se koristi, odnosno kako se aktivira ovaj način rada na telefonu:

Metod 1: Ako ne koristite navigaciju sa tri dugmeta, mini-screen pokrećete kada povučete prstom na gore iz jednog od donjih uglova ekrana.

Metod 2: Ako koristite navigaciju sa tri dugmeta, mini-screen pokrećete kada povučete prstom levo ili desno (vodoravno) preko navigacijskog panela.

Da izađete iz mini-screen prikaza, jednostavno tapnite bilo gde van tog malog ekrana.

Android trik 6: Podesite različite jačine zvuka za različita obaveštenja

Ovo se lako uključuje, stisnite samo dugme za pojačavanje ili utišavanje jačine zvuka na telefonu da bi se pojavilo to podešavanje na ekranu.

Kada se pojavi na ekranu, tapnite na strelicu (ikonica koja liči na strelicu) da bi se podešavanja proširila.

Tu sada možete videti mogućnost da pojačate ili stišate ton za zvono, ton za medija sadržaje (video, muzika i slično) i ton za alarme.

Android trik 7: Prikažite ekran telefona na televizoru

E sada, ovo malo više zavisi i od televizora, odnosno od mogućnosti da televizor primi signal telefona i počne da prikazuje određeni sadržaj sa malog ekrana telefona na veliki ekran TV-a.

Ono što je bitno jeste da vaš telefon i TV podržavaju ovu opciju, uz obaveznu moćnost TV-a da može da koristi istu WiFi mrežu koju koristi vaš telefon. Većina smart televizora može da se poveže na WiFi, pa da biste započeli povezivanje, povežite i telefon na istu mrežu.

Na primer, ako imate Huawei telefon, ova slika ispod je primer kako to izgleda. Potrebno je da odete u Podešavanja – Povezivanje uređaja ili na engleskom Settings – Device connection i tapnete na MirrorShare. Odmah kreće automatska pretraga za uređajima koji mogu da ostvare konekciju.

Ukoliko vaš TV bude prepoznat uspešno, povezivanje je moguće. Ukoliko imate neki drugi telefon ili TV raspitajte se ili potražite uputstvo kako da obavite povezivanje na pravi način.

Android trik 8: Krećite se kroz telefon uz pomoć gestova

Kako smo se kretali kroz telefon od kako smo dobili naš prvi telefon pa sve do sada?

Najpre smo koristili tastere za OK, napred, nazad, gore, dole, za kretanje kroz menije i odabir onoga što nam treba.

Sada tastera više nema pa su tasteri za korak nazad, vraćanje na početak i pregled svih otvorenih aplikacija zamenjeni ili senzorima ili je deo ekrana rezervisan za ta tri dugmeta u vidu navigacijskog panela.

E pa ovo vam više nije ni potrebno. Možete osloboditi ovaj deo ekrana uz pomoć opcije koja se nalazi u Podešavanja – Sistem – Navigacija sistema, odnosno na engleskom to je Settings – System – System navigation.

Umesto Navigacija koristeći tri tastera (na engleskom Three-key navigation) opcije koja je verovatno odabrana kod vas, potrebno je da odaberete opciju Pokreti (na engleskom Gestures), a obavezno nakon toga kliknite i na opciju Podešavanja (Settings) u tom delu da biste videli kratko uputstvo kako se koriste gestovi (možete pogledati i naš video odmah ovde ispod).

Trebaće vam jedan ili dva dana da se naviknete, a onda ćete i shvatiti da je ovaj način kretanja kroz telefon prirodniji nego bilo šta što ste koristili do sada.

Android trik 9: Kontrolišite telefon glasom

Imajte u vidu da ovo nije još uvek na nivou onoga što vidimo u filmovima, ali je blizu toga. Potrebno je da uključite Google Asistenta i od tada ga možete pozivati glasom, odnosno uključuje se kada izgovorite Ok Google ili Hey Google. Pogledajte naš kratki snimak da bi vam bilo jasnije o čemu se radi:

Da uključite Google Asistenta potrebno je samo da zadržite Home dugme i Google će se pojaviti, sva dalja podešavanja su prilično prosta i treba samo da odaberete način na koji ćete koristiti ove opcije.

Biće potrebno da se prijavite sa vašim Google nalogom (Gmail) i da dozvolite Google-u da može da koristi vaš mikrofon (u suprotnom neće znati šta ga pitate ili tražite da uradi), kao i da odobrite opcije kao što je prikazivanje obaveštenja od strane Google Asistenta.

Jednostavno pročitajte sve što se prikaže u procesu podešavanja i kroz par minuta će sve biti završeno i spremno za rad. U jednom trenutku biće potrebno i da snimite vaš glas kako izgovarate Ok Google ili Hey Google tako da drugi glas neće aktivirati ove opcije.

Android trik 10: Bekap vaših podešavanja na Google nalog

Ovo je više koristan podsetnik da ova opcija postoji. Može vam biti korisna kod promene ili kvara vašeg telefona jer lako možete vratiti sva podešavanja iz vaših aplikacija, beleške o pozivima, WiFi lozinke i slično. Ova opcija se nalazi u Podešavanja – Sistem – Pravljenje rezervne kopije i obnavljanje (na engleskom Settings – System – Back Up & Restore – Google backup).

U ovom delu treba da tapnete na opciju Pravljenje rezervnih kopija mojih podataka (ili na engleskom Back up my data).

Trikovi za Android su samo opcije koje ne vidimo na prvi pogled

Telefoni su vremenom postali složeni koliko i računari. Krenuli smo od običnog uređaja koji je najpre služio samo za pozive, zatim i za SMS, dobili smo i MMS, a sada imamo sve na telefonu pa nam računar često više nije ni potreban da bismo završili svoje obaveze.

Onoliko koliko dobro koristimo telefon toliko dobro završavamo i svoje zadatke preko telefona. Telefon je, bili mi toga svesni ili ne, postao bitan deo našeg svakodnevnog života. Ukoliko naiđete na neki problem ili prosto niste sigurni zašto nešto ne radi tu je servis telefona Doktor Mobil.

6 Komentara : “10 skrivenih trikova za Android i kako da ih koristite”

 1. Vladimir

  Postovani ,
  kod mog deteta na telefonu Samsung S10e,ukljucen je wifi i mobil data.Kada je napolju stoji ikonica za mobil data.Kada je kod kuce automatski se nakaci na nasu wifi mrezu i pojavi se ikonica da je na mrezi ali i dalje stoji ikonica za mobil data.Ona nestane kada se iskljuci mobil data u setovanju.
  A na mom samsungu se pojavljuje samo ikonica za WIFI iako je ukljucen mobil data.
  U cemu je problem ?

  Одговори
 2. Nena

  Hvala vam na ulozenom trudu pa pojasnite koriscenje mob.telrfona ,razlika je samo u tome sto ja koristim telefon samo za najosnovnije komunikacije sa prijateljima i porodicom i ne bavim nikakvim proučavanjem i usavršavanjem raznih trikova .
  Ipak hvala na informacijama.

  Одговори
 3. Ljiljana

  Pizdrav. Da li se na samsungu za zvuk obavestenja moze podesiti za bude razlicit jedan od drugog, tj. Da svako obavestenje / gmail, sms, i gruge aplikacije/ imaju svoj zaseban zvuk?

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena