U današnje vreme mobilni telefoni su postali sastavni deo života i nalaze se uvek nadomak naših ruku. Oni pružaju nebrojene mogućnosti upotrebe ali ipak je potrebno znati neke trikove koji će učiniti da vaš telefon radi bolje i efikasnije.

Evo nekoliko saveta kako možete svoj telefon učiniti efikasnijim i produžiti mu radni vek.

iphone aplikacije

1. Uklonite aplikacije koje retko ili nikada ne koristite

Svaki korisnik mobilnog telefona u sebi ima dozu radoznalosti. Svi smo skloni eksperimentisanju sa različitim vrstama aplikacija, pa ćete tako sa interneta skinuti aplikacije koje ćete koristiti jako retko.

Kako je naš dan prepun izazova i obaveza lako ćemo zaboraviti da smo instalirali nepotrebnu aplikaciju ili igricu. Posle određenog vremena naš telefon će biti verovatno biti zatrpan aplikacijama koje nepotrebno zauzimaju memorijski prostor i tako učiniti da naš telefon ne radi na efikasan način.

Dakle, za početak, obrišite sve aplikacije koje ne koristite.

2. Koristite Low Power Mod prilikom punjenja telefona

Uključite ovu opciju kada recimo punite svoj telefon. Na ovaj način će se telefon brže napuniti nego kada radi u normalnom modu rada.

Ipak ne zaboravite da isključite ovaj mod kada se vratite normalnim aktivnostima na svom mobilnom telefonu iz razloga što određene vrste aktivnosti kao na primer ažuriranje telefona ili igranje igrica traže sve moguće resurste telefona kako bi radile glatko i bez problema.

Ako koristite iPhone pogledajte sledeći video kako da uključite Low Power Mod

Ako koristite Android pogledajte ovaj video:

3. Uključi Airplane mod u oblastima gde je loš prijem telefonskog signala

Telefon troši ubrzano bateriju kada traži izvor telefonskog signala u oblastima gde se signal često gubi ili je nedostupan. Čak i kada nema signala telefon po automatizmu pokušava da pronađe isti i tako troši bateriju.

Ako uključite Airplane mod to će zaustaviti ovu akciju na telefonu i vaša baterija neće trošiti energiju.

4. Budite obazrivi prilikom nošenja telefona u džepu

Hteli to da priznamo ili ne, naši džepovi nikada ne mogu da budu potpuno čisti i sadrže dosta prljavštine. Sva ta prljavština je sadržana u mikro elementima, ostacima tkanine, papira i ko zna čega još. Neki ljudi jednostavno imaju naviku da svoj telefon nose sa sobom tako što ga stave u džep pantalona.

Na ovaj način će prljavština i strani elementi lako dospeti do konektora za punjenje telefona i za jako kratko vreme ćete se pitati zašto se vaš telefon sporo puni? U ovakvim slučajevima je potrebno obazrivo očistiti konektor telefona.

Naš savet vam je da telefon koristite sa zaštitnom maskom i specijalnim dodatkom koji će prekriti deo telefona gde se nalaze konektori za punjene telefona.

5. Prepoznajte trenutak kada ne treba apdejtovati telefon novim softverom

Ono što je karakteristično kod mobilnih telefona je činjenica da se tehnologija dramatično brzo razvija. Vaš telefon će brzo biti zastareo. Telefon koji ste kupili pre dve godine je već zastareo. Proizvođači se ne opterećuju ovom činjenicom i rade na softveru koji će biti koristan samo za poslednje 2 generacije telefona.

Ukoliko posedujete telefon koji je stariji od dve godine a dobijete obaveštenje da apdejtujete telefon novim operativnim softverom, verovatno vam to neće previše koristiti, osim što će vam nepotrebno zauzeti prostor na telefonu.

fb-twitter

6. Isljučite svoj telefon na nekoliko minuta jednom nedeljno

Pa, bilo bi idealno da isključite telefon na ceo dan, makar jednom nedeljno i odmorite se od svih poruka i zvukova koji stalno pristižu :)

Ipak ako ništa drugo, makar isključite telefon na par minuta. Ovo je zaista jednostavan trik koji će učiniti da produžite trajanje svog mobilnog telefona.

Jednom nedeljno isključite svoj mobilni telefon na nekoliko minuta (nazovimo ovu operaciju davanje oduška mobilnom telefonu) i na ovaj način vaš telefon će imati stabilniji rad i duže će trajati.

7. Nikada ne punite telefon na 100% snage

Ma koliko vam ovaj savet zvučao suludo ipak reći ćemo vam nešto što ima smisla. Ukoliko telefon punite na 100% kapaciteta, vaša baterija će se brže trošiti. Vaša baterija je litijum jonska i ona će najefikasnije raditi dok je napunjena između 20% i 50% njene snage. Tako kažu stručnjaci.

Punite svoj telefon u rasponu 20% – 90%.

Nikada ne dozvolite da vam se telefon isprazni do kraja i da tada krenete sa punjenjem. Nikada ne punite svoj telefon na 100%. Kao što smo već naveli vaš telefon će najbolje raditi u rasponu od 20% – 50% te je sasvim korektno da svoj telefon punite u rasponu 20% – 90%.

8. Nikada ne punite telefon cele noći

Mnogo korisnika telefona ima naviku da svoj telefon pune preko noći. Uključe ga na punjač i ostave ga da se puni kada odu na spavanje. Dugotrajna povezanost telefona sa izvorom napajanja negativno utiče na rad baterije telefona.

To što držite telefon na punjaču duži vremenski period ne znači da će se on viši i bolje napuniti i da će Vam baterija duže trajati. To je velika zabluda!

Upravo obrnuto, možete izazvati razne probleme na svom mobilnom telefonu ako ga stalno držite na punjači, više nego što je potrebno da se napuni.

punjenje telefona

9. Nemojte puniti telefon preko noći u svom krevetu

Ovaj savet vam izgleda šašavo, ali nije tako. Telefon je električni aparat i postoji osnovana sumnja da može doći do neželjenog varničenja dok vi spavate i do paljenja vaše posteljine. Na ovaj način ćete ugroziti svoj život.

10. Ostavite telefon na miru prilikom punjenja

I telefoni traže vreme za predah u radu. To vreme je kada se oni pune. Ovo je korisno znati iz razloga što će se vaš telefon brže napuniti ako ga ostavite na miru a i iz razloga što se baterija telefona neće ubrzano trošiti kada ga skinete sa punjača i koristite ga na uobičajen način.

11. Telefoni ne vole temperaturne ekstreme

Telefoni ne vole kada je previše vruće ili previše hladno u njihovom okruženju. Oni optimalno rade na sobnoj temperaturi i tu pružaju najbolje rezultate.

Zaštite telefon u zimskim mesecima ako ga koristite napolju. U letnjim mesecima ga sklonite sa Sunca i sa mesta koja su previše zagrejana.

12. Kupite zaštitu za ekran

Današnji telefoni su prilično skupi uređaji. Osim što su skupi oni su i jako korisni i olakšavaju nam svakodnevan život. Iz tog razloga je potrebno uložiti određenju sumu novca u dodatnu opremu kako bi telefon bio adekvatno zaštićen.

Ukoliko vam ekran telefona naprsne ili ga slučajno ogrebete to će svakako umanjiti osećaj uživanja u radu sa njim, ili će ga u najgorem slučaju onesposobiti u normalnom radu.

lokacija

13. Skratite vreme zaključavanja ekrana

Ovo je jako mala stvar koja će učiniti da baterija telefona traje duže. Jednostavno kada ostavite telefon na sto a pri tom ga ne ugasite a vreme zaključavanja ekrana predugo traje, to će svakako više trošiti vašu bateriju a nećete ništa efikasno raditi na telefonu.

14. Isključite praćenje lokacije ako mnogo putujete

Ukoliko mnogo putujete, korisno je znati da isljučite ovu opciju na telefonu. Ona ubrzano troši vašu bateriju. Telefon vam može zatrebati u određenim situacijama a baterija može biti na izmaku snaga.

Nadamo se da ste nešto novo naučili iz ovog teksta. Ako imate neko pitanje, predlog, sugestiju pišite nam ispod teksta u komentarima :)

2 Komentara : “14 saveta za bolji rad mobilnog telefona”

  1. Alex

    Da li se podatak o autonomiji baterije (koji se prilaže u tehničkim karakteristikima;svakog telefona) odnosi na to kada je baterija puna 100% ili kada je napunjena 80% ??

    Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena