Kao što je već poznato, Google Play na Huawei telefonu nije dostupan za novije modele ovog proizvođača. Međutim, postoje načini da ponovo imate sve što Vam je potrebno od Google proizvoda na Vašem Huawei telefonu.

google play na huawei

Vratimo se kratko u prošlu godinu i sporova koje je Huawei imao sa Google-om, a na koje (ni)je uticala Amerika. Dakle problem je tu, pa je Huawei rešio da izbaci dosta toga suvišnog i pravno opterećujućeg.

Da biste instalirali Google Play na Huawei telefonu trenutno postoje najmanje dve iskoristive aplikacije koje Vam mogu pomoći u ovom procesu. Mi ćemo pomenuti obe aplikacije:

 • GSpace aplikacija za instalaciju Google Play na Huawei (lakši način, radi na svim Huawei telefonima)
 • Googlefier aplikacija za instalaciju Google Play na Huawei (teži – napredniji način, ne radi na svim telefonima)

Naravno, Vama je potrebna samo jedna od ovih aplikacija, pa odaberite ono što Vam više odgovara, nakon što pročitate ono što smo imali da kažemo dalje u tekstu.

Probali smo da istražimo i druge aplikacije koje mogu biti od koristi, pronašli smo ih zajedno sa komentarima koji govore da postoji mnogo problema na tim aplikacijama. Na primer: DualSpace, Chat Partner i druge, pa imajte to u vidu ako istražujete.

GSpace, instalacija Google Play aplikacije na bilo kom Huawei telefonu

Ovo je jedan lakši način za instalaciju Google Play na Huawei telefonu. GSpace radi na svakom telefonu i sa bilo kojom verzijom EMUI-a, čak i sa EMUI 11 (što nije slučaj sa svim aplikacijama ovog tipa).

Evo kako da instalirate GSpace na Huawei:

Korak 1: Otvorite aplikaciju App Galery (to je sada zvaničan način za instalaciju aplikacija za Huawei telefone)

Korak 2: U pretragu ukucajte „GSpace“

Korak 3: Kliknite na dugme Instaliraj ili Install (u zavisnosti od toga da li je Vaš telefon na srpskom ili engleskom).

google play na huawei

Nakon uspešne instalacije treba samo da odaberete koju Google aplikaciju želite da instalirate.

Sada možete da koristite Google Play na Huawei, Youtube, Gmail aplikaciju i druge Google proizvode koristeći mali trik.

google play na huawei

Huawei je verovatno zahtevao da Google Play ne može direktno da radi iz aplikacije GSpace, pa za korišćenje morate sve radite iz Google aplikacije (možete videti sliku iznad).

Naravno, potrebno je da imate Google nalog da biste se prijavili i koristili bilo koju Google aplikaciju ispravno.

Pronašli smo i jedno dovoljno jasno uputstvo za Vas, pa možete preleteti neke osnovne stvari:

Generalno, ovo je i dalje neka vrsta zamene, pa nam ne deluje kao rešenje koje bismo mogli da koristimo stalno na telefonu – možda samo dok se naviknemo na novi pravac i put koji je Huawei morao da odabere.

Ukoliko niste previše vezani za Google aplikacije, GSpace je u redu, ali ako Vaš posao zavisi od Google aplikacija bolje je da isprobate neku drugu aplikaciju ili čak razmislite o drugom telefonu koji dolazi sa unapred instaliranim Google proizvodima.

Googlefier za Google Play na Huawei

Googlefier je aplikacija koja Vam omogućava da instalirate Google aplikacije na vašem Huawei ili Honor telefonu onda kada to ne dolazi uz ove telefone.

Tehnički ispravno rečeno, Huawei više ne isporučuje Google Mobile Services (GMS) uz svoje telefone i ova aplikacija omogućava da to ponovo imate ako želite.

Ovo nije zvanično podržana aplikacija, ali po rečima programera i mnogih korisnika, ona radi.

Googlefier možete preuzeti ovde sa zvaničnog XDA-Developers foruma: https://forum.xda-developers.com/t/googlefier-install-gms-on-huawei-honor.4180485/

Za instalaciju nije potrebno da povezujete telefon sa računarom već sve radite direktno na telefonu, pa je potrebno da preuzmete aplikaciju i pokrenete instalaciju.

Prihvatite dozvole koje će biti zatražene, a zatim pratite sve korake kroz vođenu instalaciju. Aplikacija će Vas pitati sve što je potrebno da bi Google aplikacije bile uspešno podešene. Sa Vaše strane treba samo da pažljivo čitate i odaberete ono što Vam je potrebno.

google play na huawei

Ceo proces instalacije traje oko 7-10 minuta i u prvom koraku od ukupno 5, Googlefier će najpre zameniti bekap aplikaciju, zatim ispratite ostale korake i na samom kraju možete instalirati i Google Play i ostale aplikacije koje su Vam potrebne za rad na Vašem novom Huawei telefonu.

Ovde možete pogledati i video uputstvo za ovaj proces sa opisom i preporukama, a konkretan test je urađen na P40 Pro telefonu:

Treba napomenuti da ukoliko uradite upgrade na EMUI 11, ova aplikacija će prestati sa radom.

Doktor Mobil može da pomogne oko drugih problema ako ih ima

Većina ovakvih „zakrpa“ aplikacija nema dugi vek, pa kao što smo i pomenuli mogu Vam koristiti ako ste u prelaznom periodu i prelazite na druge aplikacije koje nisu povezane sa Google-om.

U nekom drugom slučaju, možda je bolje i da razmislite o novom (drugom) telefonu. Da se ne razumemo pogrešno, Huawei je odlično parče hardvera koje za manje novca može da Vam pruži ono za šta drugi proizvođači traže mnogo više, ali problem je tu, hteli mi to ili ne.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa telefonom i potrebna Vam je pomoć, tu naš servis Huawei telefona, budite slobodni da nas kontaktirate ili donesete Vaš mobilni u Doktor Mobil servis.

Servisi mobilnih telefona Doktor Mobil

Nalazimo se na 2 lokacije

Servis mobilnih telefona Novi Beograd

kod Fontane

Bulevar Zorana Đinđića 132

Servis mobilnih telefona Beograd, Centar

pored Beogradjanke

Kralja Milana 15

3 Komentara : “Kako instalirati Google Play na Huawei telefonu?”

 1. Marjan

  Poštovani,
  Pokušavam da prebacim podatke sa Mobil. tel. Samsung galaxy M12 na Huawei nova 8 i preko Phone clona ali ne ide.
  Instalirao sam aplikaciju na starom ( Samsung), Huawei već ima, uključio Wifi na oba..pritisnem stari tel. Pa nov i.
  Kad se pojavljuje kod na novom, stari tel. Ne može da ga očitava.
  Pojavljuje se tex: coud data not support Huawei!?

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena