Gubitak telefona može biti stresna ali i izuzetno skupa situacija. Evo nekoliko saveta o tome šta raditi kada je telefon izgubljen ili ukraden.

izgubljen ukraden telefon

Krećemo redom počev od hitnih koraka koji će Vam pomoći da što pre locirate (ako je moguće) Vaš telefon i pronađete ga.

U drugom delu teksta možete videti savete o predostrožnosti i merama zaštite koje Vam mogu pomoći kog gubitka ili krađe telefona.

Kako da lociram izgubljeni ili ukradeni telefon?

Ako imate Android i prijavljeni ste na telefonu sa Google nalogom kliknite ovde:

Otvoriće se stranica gde je potrebno da kliknete na Vaš telefon koji ste izgubili, ako imate više uređaja, kliknite na onaj koji ste izgubili:

find my phone google

Odmah će se otvoriti mapa i ukoliko ste na Vašem telefonu ranije uključili lokaciju, na mapi će se videti gde je telefon tačno:

find my phone aplikacija

Ovde u gornjem levom uglu videćete osnovne informacije kao što je naziv telefona, pre koliko je bio aktivan, na koju internet mrežu je povezan i koliko još baterije ima.

Ako ne vidite ove informacije odmah, kliknite na kružnu strelicu da bi se informacije osvežile:

find my phone nađi telefon

Kako da pronađem telefon uključivanjem zvona?

Ako ste telefon samo izgubili negde u stanu, ili čak parku, na trčanju, na igralištu, mrak je i ne možete da ga nađete, možete da odaberete opciju Play Sound.

To će uključiti zvono na telefonu koje se se oglašavati neprekidno 5 minuta čak iako je telefon prethodno stavljen na Silent režim (da ne zvoni) ili samo na vibraciju.

Dakle, telefon će sigurno zvoniti bez obzira ako ste pre gubitka telefona isključili zvono.

find my phone

Kako da zaključam izgubljeni ili ukradeni telefon?

Ovde, u Secure Device možete da zaključate telefon i izlogujete ga sa svih Google naloga. Ne brinite, i dalje ćete moći da ga locirate.

Telefon će biti zaključan i čak možete podesiti da se na ekranu prikazuje broj telefona ili poruka po želji.

Na primer, možete napisati: Ovaj telefon je izgubljen, ako ga pronađete donesite ga na adresu „tu i tu“ ili pozovite ovaj broj „Vaš broj“ nagrada 100 evra.

Kako da obrišem sve sa izgubljenog ili ukradenog telefona?

U krajnjem slučaju, ako na telefonu imate osetljive poslovne ili privatne podatke, možete odabrati poslednju opciju i obrisati sve sa telefona.

Opcija je pod nazivom Erase Device i nakon brisanja više nećete moći da pronađete telefon.

Ovo dakle radite samo ako morate, odnosno ako želite da sprečite bilo kakvu zloupotrebu podataka koje imate na telefonu.

Telefon je isključen nakon gubitka ili krađe

Ovo je već problem jer nije lako pronaći telefon koji je isključen ili mu je potrošena baterija.

Ako je telefon ukraden, pametniji lopovi su već svesni da se noviji telefoni lako mogu pronaći pa prvo što urade jeste da izvade bateriju, bace karticu i drže telefon neko vreme isključenim (npr. mesecima).

ukraden telefon

U ovakvoj situaciji verovatno više nećete pronaći telefon tako lako, pa je jedino rešenje da odmah kontaktirate policiju i zatražite pomoć.

Čak i da imate posla sa manje inteligentnim lopovima koji su ukrali telefon i drže ga uključenim sve vreme tako da možete da ga locirate, nemojte pokušavati da ga sami pronađete već odmah kontaktirajte policiju i dajte im sve informacije.

Svakako krađu ili gubitak telefona prijavite policiji

Bilo da ste izgubili telefon ili je telefon ukraden, policija Vam može pomoći. Lociranje telefona je moguće u svakom slučaju i sa njihove strane pa nemojte odlagati odlazak u policiju.

Dešava se da neko pronađe telefon i donese ga u policijsku stanicu pa ga i tako možete pronaći ako ste slučaj prijavili.

policija

Takođe, policajci često znaju koji su česti povratnici u krađi telefona (verovatno su već bili kažnjavani zbog toga) i mogu da uđu u trag pokušaju prodaje ukradenog telefona pa možda imate sreće da se telefon kreće već ustaljenim krivičnim stazama.

Mere zaštite od gubitka ili krađe telefona

Svako može da izgubi telefon ili da mu bude ukraden, ali evo i koje su preventivne mere koje će Vam pomoći da pronađete telefon ili da se krađa ili gubitak ne dese:

  1. Koristite lozinku za pristup telefonu. Niko neće moći da koristi telefon bilo da je ukraden ili izgubljen.
  2. Prijavite se na Google nalog da biste mogli da locirate telefon u slučaju gubitka po uputstvu koje smo napisali napred.
  3. Uključite lokaciju na telefonu kada izlazite napolje. Jasno je da ne želimo da nas Google prati, ali ima to svoje prednosti u ovakvim slučajevima. Svakako, Google nas prati čak i kada lokacija nije uključena.
  4. Trudite se da sačuvate telefon od gubitka ili lake krađe tako što ćete ga uvek držati na sigurnom.
  5. Pored Google-ovog Find my Phone servisa možete se osloniti i na neku dodatnu aplikaciju (dole ispod smo preporučili nekoliko aplikacija).

Ovo je sasvim dovoljno i namerno nismo ovo pretvorili u spisak od 30 nepotrebnih saveta, ovih 5 su sasvim dovoljni da Vaš telefon bude siguran od gubitka ili u slučaju gubitka.

Find My Phone aplikacije preporuke

Kada neko traži aplikaciju za pronalaženje izgubljenog telefona obično to kuca na Google kao „find my phone aplikacija“.

pronađi moj telefon aplikacija

U uputstvu na početku smo napisali kako da pronađete telefon preko Google-a i bez aplikacije ali evo još nekoliko preporuka ako baš želite da imate posebnu aplikaciju sa ovom namenom:

  • Whistle Phone Finder : Whistle To Find My Phone pronalazi Vaš telefon kada jednostavno zažviždite, probajte. Zgodno ako izgubite telefon u kući.
  • Find My Phone postoji verzija za Android i iPhone telefone, odlična aplikacija za pronalaženje telefona.
  • Family Locator by Life360 aplikacija za praćenje svih telefona Vaše porodice i takođe može da bude od koristi kada je gubitak telefona u pitanju.
  • Cerberus aplikacija ima mnogo opcija ali i opciju da uključi kameru i fotografiše lopova! Zato ima besplatnu i plaćenu verziju. Ako imate važnih stvari na telefonu, uzmite plaćenu verziju.

Koju god aplikaciju za pronalaženje telefona odaberete dobro ispitajte koje sve opcije su ponuđene i obavezno uzmite plaćenu aplikaciju ako nudi mnogo više sigurnosnih opcija koje mogu zaštititi Vaše podatke.

Želimo da Vam Find my Phone nikada ne zatreba

Mi kao servis telefona teško možemo da Vam pomognemo u pronalaženju izgubljenog ili ukradenog telefona, ali smo zato napisali ovo kratko uputstvo za pronalaženje telefona i nadamo se da Vam neće trebati.

Ukoliko Vam zatreba bilo kakva pomoć oko telefona, a da to ne uključuje da jurimo lopove po Beogradu, kontaktirajte nas preko našeg broja telefona:

Ili prošetajte do nekih od naših servisa.

Srećno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena