Znate onu situaciju kada u toku dana morate da gubite vreme i jurite kablove, utičnicu da biste dopunili telefon. Ako Vam ovo zvuči poznato na pravom ste mestu.

Ovaj tekst će Vam sigurno pomoći i rešiti makar jedan problem u Vašem životu :)

Spremili smo  za Vas 16 najboljih saveta kako da optimizujete i maksimalno iskoristite bateriju Vašeg telefona i pomognete mu da aktivno „izgura“ ceo dan.

Navedeni saveti se odnose na trajanje baterije na Android telefonu, ali većina se može primeniti i na iPhone korisnike.

aplikacije koje troše bateriju

1. Aplikacije koje najviše troše bateriju telefona

Hteli da priznamo ili ne, postoje aplikacije koje svakodnevno svako od nas koristi, koje su jako popularne, ali koje isto tako ubrzano troše bateriju našeg telefona.

Tu pre svega spadaju društvene mreže Facebook i Instagram.

Rešenje je: smanjite protok podataka aplikacija za društvene mreže.

Aplikacije za društvene mreže nam pružaju dosta podataka. Uz pomoć njih možemo uvek videti podatke koji se tiču naših prijatelja, gde se nalaze, šta trenutno rade itd.

Međutim, to svakako ima svoju cenu koja se ogleda u velikom protoku podataka koje troše resurse vaše baterije.

Savet: Idite na Google Playstore i skinite Facebook Lite ili Messenger Lite verziju aplikacije

Facebook aplikaciju možete podesiti tako što ćete otići u Settings / Data Saver i aktivirati je. Ovo znači da kada budete otvorili Facebook Feed, fotografije i video se neće automatski učitavati već ćete to otvarati vi i na ovaj način ćete sačuvati energiju baterije.

Instagram aplikacija poseduje sledeća podešavanja Settings / Cellular Data Use / Use Less Data

Uopšte, kad god ste u prilici, isključite aplikacije koje vam nisu potrebne. To će blagotvorno delovati na uštedu energije i uticati na duže trajanje vaše baterije.

2. Isključite Auto Sync Apps opciju

Određena vrsta aplikacija se redovno ažurira automatski i to radi na način da se ažurira u pozadini a da vi to i ne primećujete. Na ovaj način se resursi baterije ubrzano troše a vi nemate saznanje da je u toku neki od procesa ažuriranja.

Rešenje: Settings / Back up & sync / isključite opciju Back up & sync.

3. Isključite opcije koje trenutno ne koristite poput Location ili Bluetooth

location i bluetooth troše bateriju

Svaki Android telefon ima na vrhu ekrana tzv. Toggle bar koji se otvara kada prstom prevučete na dole.  Tu  ima raznih opcija, a Vi bi trebalo da isključite Location opciju ili Bluetooth ako ih ne koristite.

Ovo će svakako uštedeti određeni procenat energije vaše baterije koje ćete iskoristiti za neke konkretne radnje.

Savet: Uključite neophodne servise samo ako ih trenutno koristite, posle završetka korišćenja ih isključite.

4. Koristite noćni režim rada (Dark/Night modes)

Ukoliko često koristite neku aplikaciju, možda ne bi bilo loše da podesite režim rada u njom na Dark/Night mod.

Ovo je preporučeno iz razloga što osvetljen ekran troši više resursa nego tamni ekran. Jednostavno da bi ovo uradili informišite se preko interneta za određenu vrstu aplikacije koju često koristite na svom telefonu i primenite ovo.

5. Regulišite ručno osvetljenje ekrana

Ekran je jedan od najvećih potrošača Vaše baterije. Što je osvetljenost veća, baterija se više troši.

U redu je da vam ekran telefona bude jače osvetljen u toku dana kada je dosta svetlosti pa vam je potrebna dobra vidljivost na telefonu.

Međutim, potrebno je tu osvetljenost smanjiti u situaciji kada nije potrebna, jer ćete tako sačuvati energiju u bateriji.

Savet: U noćnim satima ili tamnijim prostorijama kada je intezitet svetla manji, smanjite osvetljenje ekrana na manju vrednost i sačuvajte energiju u bateriji telefona

Ukoliko vaš mobilni telefon nudi tu mogućnost, najbolje bi bilo da osvetljenje ekrana podesite tako da se automatski prilagođava.

6. Namestite automatsko gašenje ekrana na kraći interval

automatsko gasenje ekrana

Današnji smartphone telefoni su uglavnom podrazumevano podešeni da im se ekran sam ugasi posle određenog vremena.

U podešavanjima ove opcije možete sami odrediti koji će to vremenski period biti.

Ako želite da uštedite bateriju u toku dana, preporuka je da taj period bude što kraći, jer kao što rekosmo ekran je jedan od najvećih potrošača baterije.

Nije potrebno da vam se telefon sam ugasi posle nekoliko minuta ako nema razloga za takvu akciju.

Telefon možete postaviti da se ugasi posle 15 sekundi ili možda 30. Ovo će svakako uštedeti vašu bateriju telefona.

7. Isključite skeniranje drugih uređaja u blizini

Automatsko skeniranje uređaja koji se nalaze u vašoj bližoj okolini troši vašu bateriju.

Ovaj proces se odigrava u pozadini i vi toga niste svesni. Bilo bi pametno da isljučite ovu opciju osim ako vam nije baš neophodna, a verovatno nije.

Uputstvo: Settings / Connections / More connections settings / Nearbay device scanning opcija na Off

8. Isključite opciju auto-update u aplikacijama

Ova opcija se odnosi na automatsko ažuriranje aplikacija na telefonu kroz Google Playstore servis. Bilo bi dobro da zaustavite auto-update opciju kroz ovaj servis jer će vam to uštedeti određeni procenat baterije.

Uputstvo: Google Play / Settings / Auto-update apps / Don’t auto-update apps

Izvršite update aplikacija samo ako:
– na taj način rešavate neki bug u aplikaciji
– ako aplikacija zahteva update kako bi nastavila da radi

9. Isključite vibraciju i nepotrebne zvukove

Da li vam je potrebno da čujete zvuk dok kucate na tastaturi telefona, da li vam je neophodna vibracija na telefonu ako vam je u isto vreme uključen i zvuk?

Ako isključite ovu vrstu zvukova ili vibraciju onda ćete svakako uštedeti dodatne procente energije u bateriji vašeg telefona.

Uputstvo: Settings / Sounds and vibrations / Vibration intensity / isključite sve opcije

10. Hladnoća i velika toplota troše ubrzano vašu bateriju

telefon na suncu

Velika hladnoća kao i velika toplota negativno utiču na rad vaše baterije. Oni dovode do toga da se vaša baterija ubrzano troši.

Najoptimalnija temperatura za korišćenje mobilnog telefona je sobna temperatura. Tu možete obavljati sve operacije na telefonu a osim toga preporuka je puniti telefon na sobnoj temperaturi.

Ukoliko ste napolju a jako je hladno, korisno je znati da telefon treba da bude utopljen. Najbolje ga je držati blizu tela kako bi toplota dopirala do njega i kako bi ostao u operativnom stanju.

Ukoliko se javljate na telefon, trebali bi to da uradite u kratkom vremenskom intervalu i da ponovo utoplite telefon. Moguće su situacije da će telefon blokirati u radu ako ga duže izlažete hladnoći.

Slična situacija je i sa toplim vremenom. Telefon bi trebalo sklanjati od direktnog uticaja Sunca. Sunce može pregrejati telefon i tako dovesti do njegovog neispravnog rada.

Ako ste na plaži, uvek stavite neku tkaninu preko telefona ili ga držite u svojoj torbi kako ne bi bio izložen direktnom uticaju Sunca.

11. Ako je potrebno, skinite zaštitnu futrolu kada punite telefon

Možda se pitate koji je smisao ovog saveta.

Jednostavno je: telefon se greje prilikom punjenja. A postoje razne vrste maski i zaštitnih futrola za telefone.

Telefon je osetljiv uređaj i on se može pregrejati prilikom punjenja kada se na njemu nalazi maska telefona. Ovo negativno utiče na rad telefona a takođe i na trajanje baterije vašeg telefona.

Proverite koliko se Vaš telefon greje prilikom punjenja sa maskom i sami odlučite da li je potrebno da skidate masku prilikom punjenja.

12. Punjač telefona kao bitan faktor

Punjač telefona predstavlja sastavni deo telefona i potrebno je koristiti originalni punjač koji ste dobili uz telefon. Ili odgovarajuću kvalitetnu zamenu.

Uvek postoje i jeftije varijante punjača ali time nećete ništa korisno dobiti.

Osim toga ove sumnjive verzije punjača mogu oštetiti bateriju vašeg telefona ili drastično skratiti njenu efikasnost i životni vek. Loš punjač može oštetiti konektor punjenja iako se to na prvi pogled možda i ne vidi.

A zbog lošeg konektora na telefonu, baterija se neće dobro puniti.

Uvek koristet ili originalni punjač ili odgovarajuću zamenu koju Vam je prodavac preporučio.

telefon na punjaču

13. Da li puniti ono što je puno?

Možda Vaš pitanje deluje šaljivo, ali i te kako ima smisla. Veliki broj korisnika ostavlja svoj mobilni telefon na punjaču u toku noći.

Ovo je jedna od najgorih stvari koje možete da radite svom mobilnom telefonu!

To znači da se baterija stalno iznova pripunjava cele noći. Time baterija gubi svoju moć i postiže se kontra efekat, traje sve kraće. Više smo pisali o tome u tekstu o zameni baterije na mobilnom telefonu.

Dakle, nemojte puniti ono što je puno :) Kada baterija dođe do 100% nema više kud više od toga. Džaba telefon stoji na punjaču, ništa više od tih 100% ne možete postići.

14. Gledanje YouTube ili drugih filmova u toku dana

Samo želimo da Vam skrenemo pažnju da gledanje filmova na mobilnom veoma troši bateriju.

Uzmite ovo u obzir prilikom planiranja Vašeg dana, jer ako će Vam telefon trebati za ozbiljne poslovne stvari ili očekujete važan poziv u toku dana, možda je najbolje da se suzdržite od YouTube-a za taj dan.

15. Igranje igrica će Vam ubrzano trošiti bateriju

Isto kao prethodno, ne govorimo Vam šta da radite u svom životu, niti da ne treba da igrate igrice, nego samo podsećamo da će igranje igrica brzo prazniti bateriju, pa to imajte u vidu.

16. Aplikacije za čuvanje baterije na Android telefonima

Postoje aplikacije koje možete preuzeti sa Google Play-a koje su namenski napravljene da Vam pomognu da sačuvate bateriju i produžite njeno trajanje u toku dana.

Jedna od najpoznatijih je DU Battery Saver, izuzetno dobro ocenjena aplikacija od strane korisnika. Besplatna je, jednostavna i nudi optimizaciju baterije u svega nekoliko klikova.

Ostale aplikacije sličnog tipa su: Greenify, GSam Battery Monitor. Ili jednostavno uradite pretragu na Google Play prodavnici i probajte neku od sličnih aplikacija koja Vam se dopadne.

Produžite trajanje baterije na telefonu navedenim savetima

Saveti koje smo navili nisu „čarobna formula“ koja će magično čuvati bateriju punom danima, ali ako  budete praktikovali što više njih u isto vreme, u velikoj meri će produžiti njeno trajanje, pa ćete duže moći da koristite svoj telefon u toku dana.

Ako i vi imate nekog “keca u rukavu” koji može da spase život baterije podelite ga sa nama putem komentara ispod teksta. A bilo bi lepo i da nam, kad isprobate ove naše “fore” kažete koja je po vama najdelotvornija :)

Naravno, ovi saveti funkcionisu ako Vam je baterija ispravna. Ako nije i treba je zameniti pogledajte tekst o zameni baterije na mobilnom telefonu ili pozovite odmah Doktor Mobil servis mobilnih telefona:

  Pozovite nas

  011 / 4022-611

  3 Komentara : “16 najboljih saveta kako da baterija duže traje u toku dana”

  Učitajte još komentara

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena