Zaštita Androida ili bilo kog telefona je neophodna ako želite da Vaš telefon radi ispravno, da bude siguran od hakovanja i krađe podataka kao što su podaci Vaše kreditne kartice, poslovnih mejlova ili privatnih fotografija.

Da, dobro ste pročitali. Ako preko telefona plaćate online i koristite bankovnu karticu, svi podaci mogu da budu praćeni ili ukradeni ili zloupotrebljeni (novac nestaje sa Vašeg računa).

Pošto je ovo malo duži tekst sa dosta saveta, evo kratkih crta šta smo sve zapisali:

 • Koje su to preventivne mere zaštite telefona, OS-a i aplikacija
 • Mere zaštite pri korišćenju interneta od kuće, iz kafića, hotela…
 • Zaštita od fizičkog pristupa telefonu
 • Šta raditi ako je telefon hakovan ili ukraden

Ukoliko sumnjate da sa telefonom nešto nije u redu i da je zaražen ili hakovan i neko prati Vaše podatke, kontaktirajte nas odmah i naš Doktor Mobil servis će Vam pomoći da rešite svaki problem sa telefonom. Kontaktirajte Doktor Mobil servis ovde.

Preventiva za telefon, OS i aplikacije

Ako ste već pronašli ovaj naš tekst, to znači da ste počeli da se interesujete o zaštiti telefona bilo da želite da se osigurate unapred, dobili ste posao koji zavisi od Vašeg telefona (npr. šaljete mejlove ili plaćate račune, primate novac u ime firme) ili ste počeli da sumnjate da nešto ne valja.

Krenućemo redom tako da pokrijemo svaku mogućnost da telefon ne bude hakovan i zloupotrebljen a da Vi i Vaš posao ne budete oštećeni.

Ovo su preventivne stvari za zaštitu telefona, operativnog sistema i aplikacija.

Savet 1: Ako imate stari telefon – treba Vam novi

Stari telefon čiji softver nije ažuriran već duže vreme je potencijalna opasnost po sve što koristite na tom telefonu.

Ovde se radi o tome da je proizvođač telefona jednostavno obustavio slanje ažuriranja za taj telefon i taj model je bukvalno napušten. Sigurnosne zakrpe koje treba na usklade telefon sa novim standardima i reše sigurnosne propuste se više ne šalju.

Vreme je da kupite novi telefon koji dolazi sa novijim softverom i za koji ćete dobiti i nova sigurnosna ažuriranja vremenom.

Kod ove kupovine bitno je da se raspitate koliko proizvođač planira da održava softver i šalje nove sigurnosne zakrpe. Videćete dalje u ovom tekstu više o tome.

Savet 2 – Kupite telefon proizvođača koji redovno šalje ažuriranja softvera

Za sigurnost je ovo jedna od ključnih tačaka. Pomenuli smo nešto u savetu broj 1, pa ćemo ovde samo dopuniti i to će Vam pomoći pri odluci za kupovinu novog telefona ili za procenu da li je Vaš postojeći telefon dovoljno siguran.

Većina velikih brendova kao što su: Google, Samsung, Apple, Huawei, brinu o sigurnosti telefona i redovno šalju nova ažuriranja koja ispravljaju greške u sigurnosti.

Zašto sigurnost zastareva?

Kada telefon izađe sa novim softverom, hakeri se trude da pronađu rupe u tom softveru i tako hakuju mejlove, bankovne račune i podatke korisnika.

Istovremeno i proizvođači telefona prate situaciju i spremaju sigurnosne „zakrpe“ za te iste rupe koje su hakeri pronašli. Te zakrpe dolaze u vidu novih ažuriranja – kroz update.

Na taj način, telefon i njegov softver postaju otporni na moguće scenarije hakovanja i zloupotrebe.

Što je proizvođač telefona „jači“ i više ulaže u sigurnost i zaštitu svog brenda, to je i telefon koji imate ili planirate da kupite, sigurniji.

Mali proizvođači i brendovi koji se pojave preko noći često ne mogu da isprate tempo razvoja sigurnosti i jednostavno ne šalju redovna ažuriranja i tako Vi možete imati problema.

Savet 3: Redovno ažurirajte operativni sistem i aplikacije

Ako ste pročitali savet 1 i 2, već znate da je update, odnosno ažuriranje telefona, važan za sigurnost.

Ukoliko proizvođač Vašeg telefona šalje redovna ažuriranja, obavezno ih instalirajte bez odlaganja.

Naravno, možete odložiti instalaciju novog update-a par dana dok ne budete pored WiFi interneta (ažuriranja mogu biti veća, na primer 800 MB) ili dok ne napravite bekap podataka sa telefona.

Napomena: Bekap podataka sa telefona je nešto što treba da radite pre većih ažuriranja softvera u slučaju da nešto ne prođe kako treba. Ukoliko niste sigurni kako da to uradite, kontaktirajte doktore za mobilne teleofne. Videćete više o tome kasnije.

Takođe, svaka aplikacija koju imate na telefonu je sigurnosna „rupa“ za sebe ako aplikacija nije ažurirana. Aplikacije koje se više ne ažuriraju, morate da zamenite nekom slično aplikacijom za istu namenu.

Ako neka aplikacija na telefonu ima sigurnosni problem, ona omogućava direktan pristup vašem telefonu bez obzira na to u kakvom je stanju telefon ili koji je brend telefona u pitanju.

Shodno tome vodite računa o aplikacijama koliko i o samom operativnom sistemu.

Sažvakali smo sve oko ažuriranja, pa se ovim više nećemo baviti u daljem tekstu :)

Savet 4: Nikada ne instalirajte krekovane aplikacije

Instalirajte samo aplikacije iz zvaničnog izvora. Ovo su zvanični izvori za instalaciju aplikacija:

 • Android: Google Play Store
 • iPhone: App Store

Neki telefoni, odnosno proizvođači telefona imaju i svoj izvor softvera koji takođe možete koristiti. Na primer, Huawei koristi i Google Play Store i AppGallery.

Ono što ne treba da radite jeste da odete na sajt gde se nudi instalacioni paket za neku aplikaciju koju vi možete instalirati nezavisno od zvaničnog izvora.

Takve aplikacije su obično aplikacije koje se inače plaćaju, ali je neko (haker) pronašao način da se ta aplikacija koristi bez plaćanja. Na taj način štedite novac na aplikaciji.

Međutim, takva aplikacija (koju je haker prepravio) sadrži obično i kod koji omogućava hakeru da ima uvid u ono što radite na telefonu. Na primer, kada unosite podatke Vaše bankovne kartice, i haker će dobiti te iste podatke. Tada ćete potrošiti novac, i to mnogo.

Savet 5: Uklonite sve aplikacije koje ne koristite

Sve aplikacije koje ne koristite nisu Vam ni potrebne. U suprotnom, one troše mesto na telefonu, pokreću procese za ažuriranje pa tako troše i internet i snagu telefona, ili ono najgore imate aplikaciju koju ne koristite i koju je i autor napustio i ne ažurira je.

U tom slučaju imate potencijalni sigurnosni problem a da toga niste ni svesni.

Prosto izdvojite 15 minuta, pregledajte šta ne koristite od aplikacija duže vreme i obrišite sa telefona – problem rešen.

Preventiva u korišćenju interneta, rad od kuće ili kafića, hoteli, aerodromi, letovanja

Internet je veza (zamislite da je to kabl) preko koje se povezujete sa ljudima, aplikacijima, sajtovima. Ako neko presretne tu vezu, pogleda šta šaljete ili šta primate, onda ste Vi u problemu.

Evo nekoliko saveta kako da budete sigurni pri korišćenju interneta.

Savet 6: Isključite povezivanje kada Vam ne treba internet

Ako ste završili sa poslom ili zabavom, ne očekujete važan mejl ili slično, isključite internet ili bilo koje drugo povezivanje na telefonu.

U ta povezivanja spadaju: WiFi, Mobilni internet, BlueTooth, bilo koje drugo povezivanje ili mogućnost povezivanja sa drugim telefonima i uređajima.

Stvar je prosta. Ako niste na internetu, to znači da niko preko interneta ne može da dođe do Vašeg telefona i pokuša da ga hakuje ili ukrade Vaše podatke.

Savet 7: Lozinka za ruter, onemogućite daljinsko povezivanje, isključite WPS

Ovo baš i nije direktno povezano sa telefonom ali je vredan savet.

Ruter koji ste dobili od internet provajdera može biti ulaz i prozor u sve što radite na internetu od kuće ili sa posla.

Svi ruteri imaju opciju da izmenite lozinku koju kucate kada želite da se povežete na WiFi internet. Uradite to.

Takođe, svim ruterima se upravlja tako što im pristupate iz browsera računara ili telefona. Obavezno isključite mogućnost da se podešavanju rutera pristupa bežičnim povezivanjem. Tada možete pristupiti ruteru samo ako to radite preko mrežnog kabla koji povezuje ruter i Vaš računar.

Ukoliko je na Vašem ruteru uključen WPS (Wi-Fi Protected Setup) isključite ga jer je u pitanju protokol koji je ranjiv na DUMPPER skeniranje sa kojim se već i deca iz kraja igraju i znaju kako da pronađu lozinku za WiFI.

Savet 8: WiFi u kafićima, restoranima, hotelima – koristite VPN

Ko ne voli besplatan internet u kafiću, hotelu, na plaži, dok čeka let na aerodromu?

Vole ga svi i baš zbog toga ovo je jedan veliki sigurnosni problem. U slučaju da neko „osluškuje“ šta se prenosi ovim otvorenim mrežama, može da pronađe svašta osetljivo.

Bilo da su u pitanju slike, poruke, podaci za pristup mejlovima, podaci za pristup Vašem sajtu ili blogu, podaci za pristup plaćanju preko Vaše banke.

Za pristup preko ovakih nesigurnih internet konekcija, koristite VPN.

Šta je VPN?

VPN (virtual private network) omogućava da od bilo kog interneta napravite sigurnu zonu koju ćete koristiti bezbedno. VPN šifruje sve podatke koje šaljete i primate preko interneta tako da samo vi možete da imate uvid u iste. Svi drugi, čak i hakeri, neće moći da vide šta šaljete ili primate – jer su podaci šifrovani (enkodovani).

VPN nije besplatan i košta oko 10$ mesečno (postoje skuplji i jeftiniji), ali čini da sve što radite preko interneta bude sigurno od tuđih uvida.

Preventiva u zaštiti telefona od fizičkog pristupa

Ako neko ima fizički pristup Vašem telefonu a pri tome želi da ga zloupotrebi da bi pozvao tetku u Nemačkoj ili klonirao Vaš telefon, možete biti u problemu.

Savet 9: Uključite lociranje telefona – u slučaju krađe

U slučaju da Vaš telefon bude ukraden ili ga izgubite, većina telefona ima opciju lociranja.

Da biste koristili ovu opciju kada Vam je potrebno, potrebno je da ona bude i aktivirana.

Proverite uputstvo Vašem telefona i podesite sve što treba da biste mogli da locirate telefon u slučaju da bude ukraden ili ga izgubite.

Savet 10: Koristite lozinku za otključavanje telefona

Ovo ne podiže sigurnost na 100% ali može usporiti kradljivca, dok vi ne locirate Vaš telefon ili dok policija to ne obavi.

Proverite kako se postavlja lozinka za pristup Vašem telefonu u uključite je.

Pri tome nemojte koristiti proste lozinke kao što su:

 • 1234
 • 5678
 • 1122

Već se potrudite da to bude malo složenije i da ima više od 4 karaktera, na primer:

 • 729493
 • 829475
 • 098138

Nemojte koristiti broj telefona kao lozinku, kao ni username sa Vašeg Instagram naloga. Takođe, nemojte zapisati lozinku na papiriću koju ćete ubaciti u masku telefona.

Savet 11: Uključite enkripciju telefona

Enkripcija podataka ili šifrovaranje podataka je poseban način zaštite Vaših podataka od kopiranja i čitanja.

Na primer, ako neko dođe do Vašeg telefona, ali ne može da pristupi lozinkom, on može povezati telefon na računar ili samo uzeti Vašu memorijsku karticu i tako probiti sigurnost, zatim kopirati podatke na računar odakle će ih čitati u sirovom obliku.

Ukoliko je uključena enkripcija podataka, podaci se mogu čitati samo na Vašem telefonu nakon što se tačno ukuca lozinka.

Bez tačne lozinke, telefon i podaci na njemu nedostupni su bilo kome ko pokušava da ih čita.

Savet 12: Koristite složenu lozinku i dvostruku autenfikaciju na Google nalogu

Google nalog je presudan kod korišćenja Android telefona. Uz pomoć njega možete pristupiti telefonu ako zaboravite lozinku, na njemu se čuvaju kontakti (ako ste tako podesili), zatim je tu i bekap (ako ste podesili), ali i podaci o plaćanjima (ako ste plaćali u Google Play Store).

Obratite posebnu pažnju i na samom Google nalogu (Gmail) koristite složenu lozinku i dvostruku autentifikaciju.

Kako izgleda složena lozinka?

 • Ovako: PeRiCa1SiGurN@lo3inkA

Šta je dvostruka autentifikacija?

 • Nije dovoljno da neko ukuca tačnu lozinku da bi pristupio Vašem Google nalogu. Potrebno je da ukuca i kod koji stiže Vama na telefon ili da sa vašeg telefona klikne da je pristup dozvoljen. A tu su i dodatne metode autentifikacije kao što je dodatna email adresa ili telefonski poziv.

Savet 13: Ne pozajmljujte Vaš telefon

Ovo je sada i diskutabilno i zavisi od situacije. Naravno da ćete u hitnim slučajevima pozajmiti telefon ako i sami vidite da postoji neki problem. Na primer, treba pozvati policiju ili hitnu pomoć.

Međutim, postoje i zlonamerni pokušaji da se iskoristi Vaše poverenje. Obratite pažnju na to i pazite gde i kada pozajmljujete telefon, naročito ako se radi o telefonu koji koristite za posao i sadrži osetljive podatke.

Dodatni saveti za zaštitu telefona i podataka

Ovde spadaju dodatne mere koje će Vam pomoći da se zaštitite ili makar umanjite štetu ukoliko do štete dođe.

Savet 14: Koristite antivirus na telefonu

Antivirus na telefonu može da spreči da se telefon zarazi virusom ako posećujete sumnjive sajtove koji su zaraženi ili ako dobijate virus mejlom.

Postoje besplatni antivirus programi ali i oni koji se plaćaju. Ukoliko se bavite poslom koji zahteva da imate osetljive podatke na telefonu ili jednostavno želite da uvek budete sigurni, preporuka je da razmotrite neki od plaćenih antivirus programa za telefon.

Savet 15: Kreirajte bekap telefona redovno

Bilo da se telefon pokvari, hakovan je ili ukraden, bekap Vam omogućava da makar sačuvate podatke koji su na telefonu.

S tim u vezi, napisali smo poseban tekst kako napraviti bekap na Android telefonu.

Šta kada je telefon već hakovan, zaražen ili ukraden?

Ukoliko ste već došli u ovakvu situaciju, imate bekap podataka (odlično), hajde da vidimo kako sprečiti dalji razvoj ovog nemilog događaja.

Savet 16: Donesite telefon u naš servis

U slučaju da je telefon zaražen virusom ili sumnjate da ste hakovani, donesite telefon u Doktor Mobil servis i mi ćemo ga očistiti za Vas. Čišćenje nije jednostavno i zahteva napredno znanje i verovatno reinstalaciju čitavog sistema na telefonu uz napredno bekapovanje podataka. Bolje je da to urade profesionalci.

Savet 17: Blokirajte sva plaćanja u slučaju krađe sa bankovnog računa

Ukoliko na telefonu imate podatke kartice, sliku kartice, CVV kod, pristupne podatke za internet plaćanje Vaše firme ili bilo šta osetljivo po pitanju plaćanja, odmah pozovite banku i objasnite šta se desilo.

Oni će verovatno blokirati sva plaćanja i kartice, promeniti lozinku za pristup internet plaćanju ili pokrenuti povraćaj novca ukoliko je sa Vaše kartice već nešto plaćeno.

Ukoliko banka to ne uradi, zatražite Vi privremenu blokadu.

Savet 18: Promenite lozinke za sve naloge koji su povezani sa telefonom

Krenite od e-mail naloga, promenite lozinku za Gmail nalog sa kojim je aktiviran Vaš telefon.

Promenite lozinku za Vaš poslovni ili privatni mejl ako su povezani na telefon pored osnovnog Gmail naloga.

Promenite lozinke na Vašim nalozima društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram, Twitter i drugim.

Budite odgovorni prema telefonu i onome što radite

U vremenu kada se dosta toga prebacilo na internet, gde spada i plaćanje i kompletan rad (od kuće) moramo biti oprezni. Naravno, ne treba da robujete telefonu, ali ako posao zavisi od telefona, budite odgovorni i pažljivi u tome kako i za šta koristite poslovni telefon.

Odlično je ako poslovni telefon koristite samo za posao i ukoliko nakon posla možete da ga isključite i postavite van interneta i mogućnosti manipulacije. Ukoliko to nije Vaš slučaj, pridržavajte se naših saveta.

Zovite nas ukoliko naiđete na problem i treba Vam hitno rešenje. Doktor Mobil je uvek tu za Vas.

Ako su Vam naši saveti korisni i znate nekog kome bi takođe bili potrebni, podelite ovaj tekst sa Vašim prijateljima na društvenim mrežama.

Jedan komentar : “Kako da zaštitite mobilni telefon – 18 najboljih saveta”

Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena