Danas su dostupni mnogobrojni sistemi komunikacija. Iako su SMS poruke i pozivi koje nam omogućavaju mobilni operateri i dalje u upotrebi, veći broj ljudi se odlučuje za komunikaciju putem različitih aplikacija. Ovaj podatak ne iznenađuje, s obzirom na to da je većina ovih aplikacija besplatna, pri čemu nude opcije kako tekstualnih poruka, tako i poziva.

Sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija, razvilo se i tržište aplikacija za komunikaciju. Koju od dostupnih će pojedinac odabrati, zavisi od ličnih preferenci i potreba. Nije retkost da osoba ima nekoliko ovakvih kanala komunikacije, a korišćenje jednog ili drugog zavisi od osobe koju želi da kontaktira.

Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru aplikacije za dopisivanje?

S obzirom na to da je većina ovakvih aplikacija zasnovana na istim principima, odnosno nudi iste ili slične opcije, kao najbolje mogu se klasifikovati one koje ispunjavaju određene kriterijume. Iako svako od nas ima svoje preference prema kojima bira da koristi jednu ili drugu, postoji nekoliko aspekata na koje će većina korisnika obratiti pažnju pri odabiru.

  • Dostupnost za Android i iOS operativne sisteme. Osnovni cilj aplikacija za komunikaciju jeste uspostavljanje kontakta. Ukoliko je aplikacija dostupna samo za Android, osobe koje koriste iOS operativni sistem neće biti u mogućnosti da je preuzmu.
  • Privatnost i bezbednost. Najbolje aplikacije za dopisivanje imaju opciju „end-to-end“ enkripcije. Ovo znači da su poruke koje se razmenjuju između dve osobe vidljive samo pošiljaocu  i primaocu. Bilo koja treća „strana“ nije u mogućnosti da ih vidi. Međutim, važno je napomenuti da nijedan vid komunikacije nije apsolutno bezbedan. Danas postoje softveri koje je moguće instalirati na telefon i pratiti sve aktivnosti na tom uređaju. Između ostalih i poruke koje se razmenjuju.
  • Cena. Ono što privlači većinu korisnika aplikacija za dopisivanje je to što su besplatne. Ovo je jedna od najvećih prednosti, pogotovo kada osoba želi da stupi u kontakt sa nekim iz inostranstva. Međunarodni pozivi mogu biti vrlo skupi, dok aplikacije obezbeđuju besplatnu komunikaciju.
  • Mogućnost slanja slika, videa i drugih multimedija. Kvalitetne aplikacije, pored tekstualnih poruka, pružaju i mnoge druge opcije. Danas su to: pozivi, video pozivi, slanje glasovnih poruka, slika, videa, GIF-ova, linkova, dokumenata itd.

Najbolje aplikacije za komunikaciju

Uzimajući u obzir sve navedene kriterijume, moguće je izdvojiti nekoliko aplikacija koje se pokazuju kao kvalitetne.

1. WhatsApp

WhatsApp je jedna od najboljih aplikacija za dopisivanje koju, prema poslednjim podacima, koristi 2 milijarde ljudi. Aplikacija je kreirana 2009, a od 2014. godine je u vlasništvu Facebooka.

WhatsApp ispunjava sve navedene kriterijume. Dostupna je kako za Android, tako i za iOS operativni sistem. Za sve četove se koristi „end-to-end“ enkripcija, zbog čega je komunikacija bezbedna. Moguće je slati tekstualne poruke, slike, kratak video sadržaj, glasovne poruke i fajlove veličine do 2GB. Pored toga, moguće je postavljati i „priče“ (story), kao što je slučaj na Instagramu.

2. Viber

Viber je jedna od najčešćih alternativa za WhatsApp, dostupna i za Android i iOS operativni sistem. Aplikacija podržava tekstualne poruke, pozive, video pozive, glasovne i video poruke. Takođe, Viber je prepoznatljiv po GIFovima i stikerima.  „End-to-end“enkripcija je standardna za sve „jedan na jedan“ četove. 

Ova aplikacija takođe podržava formiranje kanala i zajednica koje mogu da sadrže veliki broj članova. Ovi kanali komunikacije se često koriste u promotivne svrhe, kada je neophodno doći do što većeg broja ljudi.

3. Telegram

Ovo je jedna od prvih aplikacija koja je akcenat stavila na bezbednost podataka. Opcija „end-to-end“ enkripcije se bira za svaki čet pojedinačno. Dakle, korisnik može izabrati opciju „secret chat“ koji je enkriptovan na ovaj način, a takođe može podesiti „self-distruct“ tajmer. Kada je poruka pročitana, ona se briše. Ukoliko korisnik to ne želi, ova opcija ne mora biti uključena.

Jedna od najvećih prednosti Telegrama, pored izrazite bezbednosti jeste i mogućnost prijavljivanja sa različitih uređaja, što nije slučaj sa WhatsApp i Viber aplikacijama. Telegram podržava glasovne i video pozive, tekstualne poruke, foto i video sadržaj, kao i fajlove. Pored grupnih četova, moguće je formirati i kanale. 

Jedan komentar : “Koje su najbolje aplikacije za dopisivanje?”

Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena