Ovo nije tekst o 20 najboljih Android aplikacija. Ovo je tekst o jednoj aplikaciji za koju možemo da kažemo da je najbolja za čitanje knjiga na Android uređajima bilo da su u pitanju telefoni ili tableti.

Evo zašto je smatramo dobrom aplikacijom:

  1. Besplatna je (ali ima i plaćenu verziju)
  2. Besplatna verzija ne sadrži reklame
  3. Besplatna verzija sadrži dnevni i noćni režim
  4. Plaćenu verziju nismo probali jer besplatna verzija ima sve što treba za čitanje knjiga na Androidu
citanje knjiga

Besplatna Android aplikacija za čitanje knjiga na telefonu

Sve dok postoje besplatne aplikacije i rade ono što Vam je potrebno, nisu Vam neophodne aplikacije koje se plaćaju.

ReadEra je upravo jedna odlična i besplatna aplikacija za čitanje knjiga na telefonu. Možete je instalirati sa sledeće stranice:

Ova aplikacija instalira se kao i bilo koja druga aplikacija na Androidu. Instalirajte je i pokrenite da bi i automatsko skeniranje i pretraga za knjigama bila obavljena.

Nećemo previše zamarati sa opcijama koje su zaista nepotrebne već ćemo se držati samo opcija koje će čitanje učiniti što lakšim.

Dnevni i noćni mod – crna ili bela pozadina

Ono što bi svaka „krštena“ aplikacija za čitanje trebalo da ima je dnevni i noćni mod. Zato i krećemo od ove funkcionalnosti.

Ne želimo da nam noću trešti bela svetlost iz ekrana, ali nam tokom dana baš to treba.

E pa ReadEra ima ovu opciju i aktivira se lako. Treba samo da tapnete gornji levi ugao ekrana.

Evo kako izgleda noćni mod:

Evo kako izgleda dnevni mod:

Dodatno, osvetljenost ekrana možete podešavati takođe na levoj strani ekrana prevlačenjem prsta vertikalno dok ne dobijete željeno osvetljenje.

I jedna i druga opcija treba da budu uključene u Podešavanjima aplikacije, pa ako to nije urađeno potrebno je da uključite:

Mala biblioteka na Vašem telefonu

Da biste čitali knjige potrebno je da ih imate na telefonu, odnosno da budu preuzete na telefon i sačuvane u memoriji.

ReadEra aplikacija za čitanje knjiga na telefonu će automatski skenirati telefon i učitati sva dokumenta u vidu male biblioteke.

Svaka knjiga – dokument ima lepu naslovnu stranicu, tu odmah možete videti dokle ste stigli sa čitanjem ili označiti određene knjige omiljenim (ako tapnete na zvezdicu).

Kada odaberete neku knjigu biće prikazani i podaci o samoj knjizi, možete i da je podelite sa drugima, videćete dokle ste stigli sa čitanjem ili možete i obrisati knjigu (ako tapnete na ikonicu kante za smeće).

Ako tapnete na opciju Čitaj, nastavljate da čitate tamo gde ste prethodnog puta stali i verujte nam na reč da ta opcija radi nepogrešivo. Nikada se neće desiti da Vas aplikacija baci na pogrešnu stranicu.

ReadEra podešavanja za čitanje knjiga na telefonu

Evo kratkog uvida u podešavanja ove aplikacije. Nećemo ih objašnjavati posebno jer su jednostavna i na srpskom jeziku:

Koji format knjige za čitanje na telefonu?

Ova aplikacija za čitanje na telefonu podržava sve formate dokumenata koji se mogu čitati. Knjige za čitanje na uređajima najčešće imaju PDF i Mobi format i lako ih možete čitati na ReadEra aplikaciji.

Imajte u vidu da je ova aplikacija za čitanje na Androidu, ali nije za uređivanje tekstova. Ukoliko Vam treba aplikacija za uređivanje tekstova moraćete da potražite drugu.

Gde da nađem knjige za čitanje na telefonu?

Ovaj trend još uvek nije toliko rasprostranjen kod nas, ali knjige se mogu pronaći. Onako kako kupujete knjige u knjižari možete ih kupiti i preuzeti preko interneta.

Većina domaćih knjižara i izdavača u svojoj ponudi ima i e-knjige koje možete kupiti.

Naravno, postoje i besplatne knjige za čitanje koje možete preuzeti na internetu. Ono na šta treba obratiti pažnju je to da li su to besplatne knjige po volji autora, odnosno izdavača ili je neko rešio da ih deli iako nema prava na to.

Preporučite prijateljima ovu aplikaciju – biće Vam zahvalni

Ako ste ikada tražili dobru aplikaciju za čitanje knjiga na telefonu sigurno ste videli koliko je to teško.

Večina odgovara koji pronađete sadrže mnoštvo preporuka za aplikacije koje sadrže reklame, ne rade dobro ili su to affiliate preporuke za koje urednik članka dobija neki procenat jer prosleđuje posetioce na kupovinu aplikacije.

Upravo zbog toga napisali smo ovaj naš tekst gde upućujemo na jednu dobru i korisnu aplikaciju. Da bi to videli i Vaši prijatelji ne zaboravite da podelite ovaj članak sa njima na Fejsu ili Twitteru.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena