Kad mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način uđe neka tečnost ili vlaga u njega, bilo da ste prosuli sok ili kafu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi pre nego što odnesete telefon u servis. Mi smo ih sve zapisali u ovom tekstu.

Popravka pokvašenog telefona

Pre svega bismo hteli da kažemo da na internetu možete naći različita uputstva o tome šta raditi kad mobilni telefon upadne u vodu.

U tim uputstvima ima korisnih saveta ali takođe ima čistih dezinformacija (tipa pirinač, to svi znaju..). U najboljem slučaju, možete da dobijete 5-7 dana ili par meseci dok korozija i hemija ne završi reakciju (odvojili smo poseban deo teksta za to).

Garancija koju ste dobili od prodavca kada je telefon pokvašen više ne važi, pa zaboravite na nju. Cena popravke pokvašenih telefona mnogo je manja nego kupovina novog telefona.

Činjenica: Ako tečnost uđe unutra u telefon i dodje do matične ploče telefona koja je da tako kažemo samo srce telefona, vi sami (ako niste dovoljno stručni) nećete uspeti da ga očistite ili osušite potpuno.

Čišćenje telefona od vode, vlage – najvažnije

Potrebno je telefon kompletno otvoriti i rasklopiti na sastavne delove a zatim posebnim tehnikama potpuno očistiti i izvući svu tečnost i vlagu iz matične ploče telefona i ostalih delova.

Ovo mora da uradi serviser sa alatom koji neće oštetiti telefon. Pretpostavljamo da to niste Vi i to je u redu.

Evo šta Vi morate da uradite pre nego što dođete do servisera:

Telefoni sa baterijom koja se skida:

 1. Ugasite telefon
 2. Skinite zadni poklopac telefona
 3. Izvadite bateriju, SIM i memorijsku karticu
 4. Probajte da rukom istresete vodu koliko je to moguće
 5. Uvijte telefon u suvu tkaninu koja lako upija vodu
 6. Odnesite telefon u najbliži servis telefona (ne zaboravite da ponesete bateriju i kartice)

Telefoni sa integrisanom baterijom (ona se ne skida):

 1. Ugasite telefon
 2. Izvadite SIM i memorijsku karticu
 3. Probajte da rukom istresete vodu koliko je to moguće
 4. Uvijte telefon u suvu tkaninu koja lako upija vodu
 5. Odnesite telefon u najbliži servis telefona (ne zaboravite da ponesete kartice)

Evo lokacija naših doktora za mobilne telefone:

  Pozovite nas

  011 / 4022-611


   Servisi mobilnih telefona Doktor Mobil

   Nalazimo se na 2 lokacije

   Servis mobilnih telefona Novi Beograd

   kod Fontane

   Bulevar Zorana Đinđića 132

   Servis mobilnih telefona Beograd, Centar

   pored Beogradjanke

   Kralja Milana 15

   Koliko košta popravka telefona koji je upao u vodu?

   Kada tečnost prodre u telefon, osim ako niste profesionalni serviser mobilnih telefona – ne možete sami to da sredite.

   Ili hajde da kažemo ovako:

   • Koliko ste platili telefon koji je upao u vodu, sok, bazen, benzin, ulje?
   • Koliko ste iskusni u spašavanju telefona koji je upao u vodu, sok, benzin, ulje?
   • Da li imate bekap telefona ili umete da izvučete podatke iz pokvarenog telefona?

   Ako ste telefon platili 200-300-500-900-1000 evra, a čišćenje i sušenje telefona košta mnogo manje, ne isplati se da rizikujete i pokušavate da osušite telefon i rizikujete gubitak novca kojim ste platili telefon + podatke + novac kojim ćete platiti novi telefon.

   Kada je iskustvo u pitanju evo koji su delovi koje treba odvojiti, osušiti, očistiti posebnim sredstvima i sve ponovo sklopiti:

   Na slici je jedan iPhone telefon koji smo čistili od vode. Čišćenje dakle podrazumeva rasklapanje kompletnog telefona i čišćenje svih sastavnih delova.

   Ukoliko ste probali i niste uspeli da popravite telefon kod kuće, trebaće Vam bekap podataka koje je teško izvući iz pokvarenog telefona ukoliko nemate iskustvo i alat.

   Cena popravke pokvašenog telefona

   Cena čišćenja telefona od vode kreće se od 2000 do 5000 dinara, u zavisnosti od modela telefona.

   Nikada se ne zna unapred kako će telefon reagovati čak i kada se radi o već poznatim modelima sa kojima je serviser imao iskustva.

   Zbog toga i cena popravke telefona koji je upao u vodu zavisi od radova koje treba preduzeti. Cena je uvek dosta niža od kupovine novog telefona pa u to budite sigurni.

   Na žalost, ni jedan servis na planeti (ili ravnoj zemlji, zavisi u šta verujete) ne može Vam dati neku dugotrajnu garanciju da će telefon nakon čišćenja raditi još 100 godina!

   Jednostavno, voda (tečnost) je nepredvidiva! Mi garantujemo da ćemo naš posao uraditi savesno i profesionalno, i to u velikom broju slučajeva rezultira uspehom.

   Neke popravke su na žalost nemoguće, sve zavisi od stepena oštećenja i vremena koje je proteklo od kada je telefon bio izložen tečnosti.

   Šta ne treba raditi kada je telefon upao u vodu?

   Napred smo zapisali jedino validno uputstvo za rešavanje problema nakon što je telefon upao u vodu. Ponovićemo najvažnije:

   Ono što prvo treba da uradite ako vam je telefon upao u vodu ili neka tečnost uđe u njega jeste da izvadite bateriju pre svega, ako nije integrisana.

   Ne zaboravite da ovo ne smete raditi nakon što je telefon upao u vodu:

   1. Dok ste na putu do servisa nikako ne vraćajte bateriju u telefon
   2. Ni u kom slučaju ne palite telefon
   3. Ako je baterija integrisana nemojte pokušavati sami da otvorite telefon, samo ćete napraviti dodatnu štetu.
   4. Ne koristite fen za kosu da osušite telefon

   Nemojte nikako kačiti pokvašen telefon na punjač!!! Na ovaj način praktično ćete ga dokrajčiti, voda provodi struju i rizikujete da potpuno uništite telefon.

   Morate razumeti da vi nikada ne možete „osušiti“ ili očistiti Vaš telefon od vlage ili tečnosti na način na koji vam to može uraditi neki dobar servis mobilnih telefona.

   Jednostavno kad vam telefon upadne u vodu ili ako je pokvašen, što pre dođete do servisa to su veće šanse da Vaš telefon bude spašen i da će raditi kao i pre kvašenja.

    Pozovite nas

    011 / 4022-611

    Radio je bez problema – samo se odjednom ugasio!

    Puno puta smo čuli istu priču od naših mušterija:

    Telefon je radio bez problema a onda se odjednom ugasio.

    Ovako izgleda matični deo jednog telefona koji je korodirao par meseci nakon kvašenja, a da je za to vreme radio sve do kritične tačke korozije:

    Nakon otvaranja telefona vidimo tragove vlage na ploči (pogledajte sliku, tako izgleda ploča telefona koji je bio u vodi nakon nekog vremena, jasno je zašto je odjedno prestao da radi).

    Tek tada čujemo celu priču, da je telefon bio u vodi  pre nekoliko meseci, ali klijent je to osušio dobro na radijatoru ili suncu, držao u pirinču nekoliko dana, zamenio bateriju, obrisao, sušio fenom i slicno.

    I to je sve radilo.

    I sad iznenađenje – kako se odjednom ugasio!

    Takav telefon je sada najverovatnije gotov. Mrtav. Trebalo je odmah doći u servis i tada ne bi došlo do kvara na matičnoj ploči. Ali sada je kasno.

    Čitaćete na internetu i priče o tome kako su neki uspešno spasili telefon nakon što je upao u vodu. Čistili su ga ovako i onako i on i dalje radi besprekorno. Odlično! Da se nadamo da će tako i da ostane.

    Međutim, možemo se samo zapitati da li će se pisci tih priča javiti na tom istom sajtu gde su to i napisali nekoliko meseci ili godinu dana kasnije AKO im telefon prestane da radi. Verovatno se neće setiti. Ali njihova uspešna priča će ostati i dalje na internetu.

    Telefon upao u vodu, ne radi tač

    Čest je slučaj da na, na izgled potpuno ispravnom i fizički neoštećenom telefonu, iznenada prestane da radi tač skrin. Misterija traje samo dok se telefon ne otvori i često nađu tragovi vlage na konektorima.

    Popravka telefona koji je upao u vodu, pokvašen je ili je čak proveo neko vreme u nekoj tečnosti je uvek izazov za servisera.

    Voda u ekranu telefona

    Ako je Vaš telefon pokvašen, i primećujete vodu u ekranu koji možda i dalje još uvek radi, jedini način popravke u tom slučaju je zamena ekrana.

    Uz zamenu ekrana obaveno je i čišćenje telefona od vode, inače nema smisla menjati ekran na telefonu kome su unutrašnji delovi možda oksidirali od vlage.

    Telefon opran u veš mašini

    Dešava se da telefon bude opran u veš mašini. Ovde je telefon izložen višestrukim uticajima gde spadaju: voda, toplota, deterdžent.

    U većini slučajeva telefon više neće raditi, ali imali smo popravke koje su dale odlične rezultate.

    Čak iako nije moguće popraviti telefon, možemo da pokušamo da izvučemo podatke iz njega da biste ih upotrebili na drugom ili novom telefonu. Naglašavamo, da pokušamo, jer je u ovoj situaciji jako teško nešto garantovati.

    Navešćemo i druge najčešće kvarove vezane za upadanje telefona u vodu ili neku drugu tečnost.

    • Telefon upao u WC šolju
    • Telefon upao u vodu ne radi zvučnik
    • Telefon upao u vodu i neće da se puni
    • Telefon upao u ulje
    • Telefon upao u more
    • Telefon upao u naftu

    Da, sve navedeni slučajevi su mogući i dešavaju se :)

    Pirinač i sušenje mobilnog telefona

    Tačno je da pirinač apsorbuje vodu iz svega oko sebe. Međutim, pirinač neće izvući tečnost koja je zašla duboko u unutrašnjost telefona.

    Sila kojom pirinač vezuje vodu iz vazduha nije dovoljno jaka da izvuče svu vlagu!

    Telefon je složen uređaj čiji su delovi tesno sklopljeni, ali opet imaju dovoljno prostora da tu prodre vlaga koja će tu i ostati osim ako se svi delovi ne izvade i očiste posebno.

    Dodatno, sve preporuke kažu da telefon treba ostaviti u pirinču 2-4 dana što je mnogo i postoji mogućnost da Vaš telefon neće raditi nakon toliko vremena pod vlagom.

    Vlaga u telefonu – omiljeni izgovor domaćih operatera da vam ne priznaju garanciju

    Na žalost, kao što se možete i sami uveriti prostom pretragom na Googlu, mnogi korisnici koji su imali problem sa mobilnim telefonom i to reklamirali kod domaćih operatera, odbijeni su od strane zvaničnih servisa sa obrazloženjem da je „pronađena vlaga u telefonu„.

    Mnogo puta u naš servis dolazili su ljudi nakon što im je odbijena reklamacija i nije priznata garancija, iako po svemu sudeći telefon nikad nije bio u dodiru sa vlagom.

    Takođe, mnogo puta smo uspevali da telefone kojima nije priznata garancija, a koji su zaista bili u vodi ili nekoj tečnosti vratimo u život.

    Kako izvući vlagu iz telefona

    U slučaju dužeg boravka telefona u vodi teško to možete sami da uradite. Ponekad je i kraći boravak telefona u vlazi dovoljan za veliki kvar.

    Postoji procedura kako se telefon koji je bio u vodi čisti i popravlja.

    Iako je teško u slučaju dodira telefona sa vlagom dati neku dužu garanciju na dalji rad, ipak iz iskustva Vam možemo reći da telefoni koji su došli u naš servis nedugo nakog dodira sa vlagom najčešće izađu iz servisa popravljeni.

    Zaključak: šta raditi kad je telefon upao u vodu

    Da zaključimo. Najviše što možete da uradite za svoj telefon ako vam upadne u vodu jeste da izvadite bateriju (ako nije integrisana naravno), ne pokušavate da ga upalite niti kačite na punjač, i odmah dođete u neki servis mobilnih telefona.

    Tada su šanse najveće da će sve biti u redu, ali  čak ni tada, ni jedan servis na svetu vam ne može garantovati sto posto da će sve biti u redu.

    Jednostavno, ovo je najviše što se može uraditi i mnogo više nego što vi sami možete uraditi u pokušaju spasavanja i čišćenja telefona od vlage.

    Druga mogućnost je da vi sami uradite šta hoćete i mislite da možete i nadate se najboljem.

    Odluka je samo Vaša.

     Pozovite nas

     011 / 4022-611

     12 Komentara : “Šta raditi kad mobilni telefon upadne u vodu”

     1. Dunja

      Danas mi je telefon upao u vodu. Odmah sam krenula da ga iskljucim ali dugme za gasenje je prestalo da radi i kad sam uspela da ga ugasim sam se upalio a baterija mi je integrisana. Da li jos uvek ima sanse da se spasi.

      Одговори
     2. Matija

      Telefon mi je pre nekih 5 meseci poklopio jedan manji talas.Imao je problema sa punjenjem ali to smo resili.U pitanju je Samsung Galaxy A50.E sada telefon nekada odjednom tokom koriscenja samo se ugasi ne kao potpuno nego samo ekran postane crb na sekundi i vrati mi se na lock screen.Da li to ima veze sa tim kvasenjem tada ili ne?

      Одговори
     3. Saša

      Danas sam sa Iphone 8 plus zaronio u bazenu i primetio sam da nesto nije kako treba, to je trajalo 6-7 sekundi. Voda je usla u telefon kod silence prekidaca za zvuk, u prvih sat vremena touch id bukv nije radio, nakon toga to sve radi kako treba, i zvucnik i mikrofon i touch jedino se vide dve fleke ispod displeja, sta da radim i da li ce se te fleke osusiti ili da ostavim na suncu?

      Одговори
     4. Nikola

      Pre nekih 10 dana upao mi je telefon u reku ali sam izvadio pa da pitam znate li vi ili neko drugi kolko je popravka, u pitanju je samsung galaxy a30 2019. Hvala unapred

      Одговори
     Učitajte još komentara

     Ostavite komentar

     Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena