Kad mobilni telefon upadne u vodu ili na neki drugi način uđe neka tečnost ili vlaga u njega, bilo da ste prosuli sok ili kafu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi.

telefon upao u voduPre svega bismo hteli da kažemo da na internetu možete naći različita uputstva o tome šta raditi kad mobilni telefon upadne u vodu.

U tim uputstvima ima korisnih saveta ali i čistih dezinformacija (tipa pirinač, to svi znaju..).

Garancija koju ste dobili od prodavca u slučaju kvašenja telefona više ne važi.

Ako tečnost uđe unutra u telefon i dodje do matične ploče telefona koja je da tako kažemo samo srce telefona, vi sami (ako niste dovoljno stručni) teško ćete uspeti da ga očistite ili osušite potpuno.

Čišćenje telefona od vlage

Jednostavno, potrebno je telefon kompletno otvoriti, ne samo poklopac baterije, već kompletno ga rasklopiti na sastavne delove a zatim posebnim tehnikama potpuno očistiti i izvući svu tečnost i vlagu iz matične ploče telefona i ostalih delova.

Ono što verovatno najvažnije u ovoj situaciji je sledeće: koliko košta vaš telefon? Koliko ste ga platili?

Ako ste dali nekoliko stotina evra za vaš telefon, da li zaiste želite da sami „sušite“ vaš telefon i nadate se najboljem?

Šta ne treba ili treba raditi kad telefon upadne u vodu ?

Ono što prvo treba da uradite ako vam je telefon upao u vodu ili  neka tečnost uđe u njega jeste da izvadite bateriju pre svega, ako nije integrisana. Ako je baterija integrisana nemojte pokušavati sami da otvorite telefon, samo ćete napraviti dodatnu štetu.

Izvadite bateriju (ako možete), sim karticu, memorijsku karticu i NEMOJTE pokušavati da vratite bateriju ili da palite telefon.

Nemojte nikako kačiti pokvašen telefon na punjač!!! Na ovaj način praktično ćete ga dokrajčiti, voda provodi struju i rizikujete da potpuno uništite telefon.

Morate razumeti da vi nikada ne možete „osušiti“ ili očistiti vaš telefon od vlage ili tečnosti na način na koji vam to može uraditi neki dobar servis mobilnih telefona.

Jednostavno kad vam telefon upadne u vodu ili ako je pokvašen, što pre dođete do servisa to su veće šanse da vaš telefon bude spašen i da će raditi kao i pre kvašenja.

Pozovite nas

011 / 4022-611

Radio je bez problema – samo se odjednom ugasio!

kad telefon upadne u

Puno puta smo čuli istu priču od naših mušterija: telefon je radio bez problema a onda se odjednom ugasio.

Nakon otvaranja telefona  vidimo tragove vlage na ploči (pogledajte sliku, tako izgleda ploča telefona koji je bio u vodi nakon nekog vremena, jasno je zašto je odjedno prestao da radi).

Tek tada čujemo celu priču, da je telefon bio u vodi  pre nekoliko meseci, ali on je to osušio dobro na radijatoru ili suncu, držao u pirinču nekoliko dana (to je savet koji možete naći na internetu), zamenio bateriju, obrisao, sušio fenom i slicno. I to je sve radilo.

I sad iznenađenje – kako se odjednom ugasio!

Takav telefon je sada najverovatnije gotov. Mrtav. Trebalo je odmah doći u servis i tada ne bi došlo do kvara na matičnoj ploči. Ali sada je kasno.

Čitaćete na internetu i priče o tome kako su neki uspešno spasili telefon nakon što je upao u vodu. Čistili su ga ovako i onako i on i dalje radi besprekorno. Odlično! Da se nadamo da će tako i da ostane.

Međutim, možemo se samo zapitati da li će se pisci tih priča javiti na tom istom sajtu gde su to i napisali nekoliko meseci ili godinu dana kasnije AKO im telefon prestane da radi. Verovatno se neće setiti. Ali njihova uspešna priča će ostati i dalje na internetu.

Vlaga u telefonu – omiljeni izgovor domaćih operatera da vam ne priznaju garanciju

Na žalost, kao što se možete i sami uveriti prostom pretragom na Googlu, mnogi korisnici koji su imali problem sa mobilnim telefonom i to reklamirali kod domaćih operatera, odbijeni su od strane zvaničnih servisa sa obrazloženjem da je „pronađena vlaga u telefonu“.

Mnogo puta u naš servis dolazili su ljudi nakon što im je odbijena reklamacija i nije priznata garancija, iako po svemu sudeći telefon nikad nije bio u dodiru sa vlagom.

Takođe, mnogo puta smo uspevali da telefone kojima nije priznata garancija, a koji su zaista bili u vodi ili nekoj tečnosti vratimo u život.

Postoji procedura kako se telefon koji je bio u vodi čisti.

Iako je teško u slučaju dodira telefona sa vlagom dati neku dužu garanciju na dalji rad, ipak iz iskustva Vam možemo reći da telefoni koji su došli u naš servis nedugo nakog dodira sa vlagom najčešće izađu iz servisa popravljeni.

Zaključak: šta raditi kad telefon u padne u vodu

Da zaključimo: najviše što možete da uradite za svoj telefon ako vam upadne u vodu jeste da izvadite bateriju (ako nije integrisana naravno), ne pokušavate da ga upalite niti kačite na punjač, i odmah dođete u neki dobar servis mobilnih telefona.

Tada su šanse najveće da će sve biti u redu, ali  čak ni tada, ni jedan servis na svetu vam ne može garantovati sto posto da će sve biti u redu. Jednostavno, ovo je najviše što se može uraditi i mnogo više nego što vi sami možete uraditi u pokušaju spašavanja i čišćenja telefona od vlage.

Druga mogućnost je da vi sami uradite šta hoćete i mislite da možete i nadate se najboljem.

Odluka je samo vaša.

Pozovite nas

011 / 4022-611

6 Komentara : “Šta raditi kad mobilni telefon upadne u vodu”

  1. Saša

    Danas sam sa Iphone 8 plus zaronio u bazenu i primetio sam da nesto nije kako treba, to je trajalo 6-7 sekundi. Voda je usla u telefon kod silence prekidaca za zvuk, u prvih sat vremena touch id bukv nije radio, nakon toga to sve radi kako treba, i zvucnik i mikrofon i touch jedino se vide dve fleke ispod displeja, sta da radim i da li ce se te fleke osusiti ili da ostavim na suncu?

    Одговори
  2. Nikola

    Pre nekih 10 dana upao mi je telefon u reku ali sam izvadio pa da pitam znate li vi ili neko drugi kolko je popravka, u pitanju je samsung galaxy a30 2019. Hvala unapred

    Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena