Kada telefon neće da se puni to je definitivno problem koji mora da se reši odmah. U suprotnom nećete moći da koristite telefon jer će se baterija uskoro isprazniti.

Zbog toga smo napisali nekoliko saveta o tome kako da rešite problem kada telefon neće da se puni, a većinu ovih saveta za popravku možete da uradite i samostalno.

telefon neće da se puni

U slučaju da među naših savetima ne pronađete rešenje, biće potrebno da donesete telefon kako bi naši serviseri rešili problem i kako bi telefon opet mogao da se puni.

Da krenemo redom, odnosno od tačke da ste utvrdili da nešto nije u redu sa baterijom.

Simptomi za problem kada telefon neće da se puni

Ovako izgleda telefon kada se baterija puni uredno, odnosno ikonica baterije ima ovu „munjicu“ na bateriji ili pored baterije:

telefon neće da se puni

a ovako izgleda ikonica baterije na telefonu ako punjač nije priključen ili se punjenje ne dešava:

telefon neće da se puni

Ukoliko uključite punjač i desi se nešto od sledećeg, onda defitinitivno postoji problem:

Napomena: U spisku simptoma smo zapisali HITNO pored onih koji mogu da nanesu veliku štetu, kvar telefona ili čak požar. Obratite pažnju.

 • Punjač je uključen, a ikonica na telefonu ne reaguje
 • Punjač je uključen, ikonica za punjenje je tu ali baterija nije puna ni nakon nekoliko časova
 • Telefon se puni nekoliko časova ali baterija ne drži ili brzo se troši
 • Procenat punjenja nije tačan ili varira, menja se, raste i pada šta god radili
 • Poleđina telefona (tamo gde je baterija) je vrela kada se puni
 • Poleđina telefona se vidno nadula – HITNO za SERVIS
 • Telefon pucketa kada se puni – HITNO za SERVIS
 • Konektor punjača ne može da se priključi – kao da ga nešto sprečava
 • Adapter varniči ili postaje vreo – HITNO ZAMENITI

Postoji još mnogo simptoma koje ne možemo sve da navedemo ovde, ali ako primetite bilo koji problem sa baterijom telefona i telefon neće da se puni, budite pažljivi.

Ne ignorišite probleme kada telefon neće da se puni

Ukoliko primetite da se telefon greje više nego obično, postaje vreo ili pucketa kada se puni, isključite punjač, isključite telefon i odnesite ga u servis.

telefon neće da se puni baterija požar

Neispravna baterija može da bude izuzetno opasna!

Isto važi i za punjače. Ako ste primetili da je punjač vreo, da je kabl ogoljen, da punjač pucketa kada se puni telefon, onda pažljivo izvucite iz struje, isključite iz telefona, i odložite punjač sa strane na sigurno. Taj punjač više nemojte koristiti i kupite novi.

Telefon neće da se puni zbog lošeg punjača

Proverite punjač. Ukoliko se ne greje, ne pucketa i deluje ispravno, ali i dalje neće da puni telefon postoji mogućnost da se punjač pokvario a da pre toga nije davao nikakve naznake svog kraja.

loš punjač

Ukoliko imate sličan telefon ili telefon koji može da koristi isti taj punjač, testirajte ga sa tim drugim telefonom:

 • ako ni drugi telefon neće da se puni, punjač je crkao i morate da kupite novi
 • ako se drugi telefon puni sa tim istim punjačem, onda je problem u onom drugom telefonu
izgoreo punjač

Kod ovog drugog slučaja (ako sumnja pada na telefon), probajte drugi punjač i da li on radi na tom telefonu.

U slučaju da se telefon ne puni ni sa tim drugim punjačem, onda je definitivno problem u telefonu.

Naravno, možda nije tako strašno.

Telefon neće da se puni zbog prljavog konektora

Konektor punjača je priključak na telefonu gde ulazi kabl punjača.

Ukoliko ovde postoji prljavština, prašina, konac iz džepa ili mrvice i ostaci hrane iz torbe, to je krivac zbog kojeg telefon neće da se puni.

zaprljani konektor punjača

Ovo lako možete rešiti ako prosto izduvate konektor.

Možete koristiti i kompresovani vazduh za čišćenje računara ili čak kompresor za auto ali obratite pažnju da vazduh ne bude previše jak – može slomiti konektore (ako koristite kompresor).

U slučaju da vidite tešku zaprljanost, masnoću ili razne lepljive šećere (voćni sok, sladoled, karamel…) ovo treba pažljivo očistiti alkoholom i običnom mekanom četkicom za zube kao što je ova sa slike:

telefon neće da se puni

Nemojte koristiti četkicu koja ima ove gumene delove:

telefon neće da se puni

Ukoliko ste vešti, ovo možete uraditi pažljivo kod kuće ali nemojte koristiti igle, čačkalice ili bilo šta što može da polomi konektore ili da ih izgrebe.

Ono što bismo savetovali kod težih prljavština jeste da odnesete telefon u servis kako bi to bilo očišćeno profesionalno. Naši serviseri mogu da očiste konektor ili ga čak zamene ukoliko je to potrebno.

Telefon neće da se puni iz nepoznatog razloga

Ako vidite da punjač radi, da je konektor čist, ali telefon ne reaguje kada uključite na punjač, probajte da ugasite telefon a zatim ga upalite ponovo.

Dešava se i da se telefon puni, ali da to ne bude prikazano na ekranu, pa će u tom slučaju jedan restart sigurno pomoći.

telefon neće da se puni

U slučaju da restart telefona ne pomaže, a pri tome ste primetili i druge probleme (sada ih verovatno već ima), onda je vreme i da stanje proveri serviser i to bez odlaganja.

Ažurirajte operativni sistem telefona

Ukoliko ste probali restart ali i dalje smatrate da telefon još uvek nije za servis, onda uradite ažuriranje operativnog sistema.

E sada je ovo malo problematično jer ažuriranje (update) često zahteva da imate više od 30% baterije i ukoliko se desi da pokrenete ažuriranje a da nema dovoljno baterije i proces se prekine, možete pokvariti telefon.

Napomena: Radite ovo samo ako imate najmanje 30% baterije (preporuka 50%) i povezani ste na WiFi.

Otvorite Settings, pronađite i otvorite Software update:

ažuriranje telefona

Zatim idite na Download and install:

ažuriranje update

Ukoliko se update završi uspešno i telefon sada može da puni bateriju, znači da je problem rešen. Bravo.

U slučaju da se problem i dalje javlja, sada je već sigurno da problem mora da pregleda i reši serviser.

Zamenite bateriju

Životni vek baterije telefona je od 1 do 3 godine u zavisnosti od korišćenja i broja pražnjenja i punjenja.

Svaka baterija ima predvidivi broj ciklusa (napuni + isprazni = jedan ciklus) koji može da podrži i nakon toga počne da gubi kvalitet i svojstva koja omogućavaju da dugo drži napon.

Primer su baterije u Samsung telefonima koje mogu da izdrže od 300 do 500 ciklusa nakon čega počnu da pokazuju slabost i slabije drže napon.

Kada je reč o zameni baterije, na nekim telefonima to možete da uradite i samostalno (ako je baterija uklonjiva). Potrebno je samo da kupite odgovarajuću bateriju, izvadite staru i postavite novu, zatim napunite.

Međutim, postoje i telefoni koji imaju bateriju koja nije uklonjiva i potrebno je da zamenu uradi serviser koristeći odgovarajući alat i znanje.

Servisi mobilnih telefona Doktor Mobil

Nalazimo se na 2 lokacije

Servis mobilnih telefona Novi Beograd

kod Fontane

Bulevar Zorana Đinđića 132

Servis mobilnih telefona Beograd, Centar

pored Beogradjanke

Kralja Milana 15

Ukoliko imate takav telefon, naš servis mobilnih telefona može da uradi zamenu baterije i telefon će ponovo raditi kao i pre.

8 Komentara : “Šta uraditi kada telefon neće da se puni?”

 1. Kristina

  Postovani, primetila sam da mi je telefon prazan i prikacila ga na punjac ali nije prikazivao znak munjice probala sam da punim drugi telefon s istim punjacem mislila sam da je do punjaca ali se drugi telefon punio kad sam ga stavila sada je moj telefon ugasen sta da radim
  Hvala.

  Одговори
 2. Zoran Dimic

  Postovani. Sta se desava sa telefonom kada ga priključim na punjenje pokazuje da puni ali ostaje na istom procentu napunjenosti, jedino kad ugasim skroz telefon onda ga napuni, o cemu je rec. Pozdrav.

  Одговори
 3. Ivana

  Poštovani,iPhone 12 pro max upao u bazen posle zamenjenog ekrana,pri paljenju pisalo je da ima vlage u telefonu dva dana posle vise ne pise nista i neće da se upali.Jel to znači samo jedno CRKAO SKROZ

  Одговори
 4. Aleksandar

  Postovani,

  ja sam iz Sapca. Jedino sto mi je vazno su fotografije iz galerije i nekoliko tekstova u aplikaciji Writer. Cak ni fotografije u odnosu na tekstove nisu od primarnog znacaja. Sto se telefona tice, on mi je vazan samo radi gorenavedenog. Vas tekst mi je dao nadu. Trebalo bi da uskoro dodjem do zamenske baterije. Nadam se da je do nje. Ukoliko pak nije ona u pitanju, bicete uskoro obavesteni, a onda bismo se dogovorili oko slanja. Ponavljam, telefon mi nije vazan vec podaci.

  Hvala.

  Одговори
 5. Aleksandar

  Postovani,

  baterija se ispraznila do kraja i od toga trenutka telefon ne moze da se ukljuci ni onda kada se nalazi na punjacu. Ocigledno nece da se puni. Testirao sam punjac tako sto sam ga koristio za punjenje drugog uredjaja. Ispravan je. U jednom trenutku sam, dok sam brzo pokusavao da prikljucim uredjaj na punjac, primetio da je indikator punjenja nekoliko puta brzo zatreperio jer je USB kabl ispadao iz telefonskog prikljucka. Pokusao sam i sa duzim punjenjem uz konstantno nadgledanje. Nije dalo zeljeni rezultat. U pitanju je sledeci telefon: „,ROKiT IO 3D 2G/16GB – Crni“.

  Unapred se zahvaljujem na pomoci.

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena