Ovo je situacija koja može da se desi svakome ko ima telefon. Evo šta možete da probate kada telefon neće da se upali.

Zapisali smo neke logične korake koji će Vam pomoći da oporavite telefon ili možda utvrdite gde tačno nastaje problem kada telefon odbije poslušnost i neće da se uključi.

Razloga zbog čega telefon neće da se upali uvek ima mnogo i ovo nije serviserska fora. Zamislite mikser (za mućenje šlaga za tortu) koji je prost uređaj a opet ima mnogo razloga zašto može da ne radi. E isto je i sa telefonom, samo što je telefon mnogo složeniji uređaj.

Evo nekoliko korisnih saveta koji će Vam pomoći kada telefon neće da se upali:

Telefon neće da se upali nakon potpunog pražnjenja baterije

Može se desiti da Vam telefon nije bio na dohvat ruke, ispraznio se koliko je moglo više ili ste ga zaboravili praznog u autu gde je prenoćio na niskoj temperaturi (zimi).

Zbog ovoga se može desiti da je baterija telefona ispražnjena do neprepoznatljivosti i biće potrebno da stoji 5-10-15-30 minuta na punjaču pre nego što telefon pokaže znake života i počne da se puni.

Nismo videli mnogo takvih primera ali u teoriji je moguće da baterija bude toliko ispražnjena da ne može da počne da se puni ni nakon par sati. Ovo bi moglo da sugeriše da je baterija pri kraju i da je vreme za promenu baterije.

Ukoliko telefon počne da se puni i sada može da se upali, odlično! Ukoliko telefon i dalje ne može da se upali čitajte dalje.

U slučaju da ste sigurni da telefon neće da se upali nakon što se ispraznio i pokušali sve ove naše savete, velika je verovatnoća da je baterija „mrtva“ i da Vam treba nova. U tom slučaju kontaktirajte naš servis i mi ćemo zameniti bateriju na Vašem telefonu.

Telefon i dalje neće da se uključi – probajte drugi punjač ili šteker

I dalje smo optimisti, pa sada probajte drugi punjač da prikačite na telefon i tako probate da dopunite bateriju.

Navodimo ovo baš ovako olako, jer sada već svi imamo više punjača u kući bilo da je to punjač telefona, smartića-satića, pomoćne baterije za napajanje, od drugog ili starog telefona…

Takođe, postoji verovatnoća i da je baš šteker gde ste uključili punjač neispravan pa se zato ne puni tu, probajte drugi u drugoj sobi.

Budite vredni i proverite i da li uopšte imate struju u kući, možda je leto, sunčano je i svetlo pa niste ni primetili da nema struje.

Ukoliko je optimizam urodio plodom i telefon se uključio, to je sjajno, napunite bateriju i nastavite sa radom.

Zamena baterije na mobilnom telefonu

Ako ste probali sve što smo zapisali napred, ali i dalje ne možete da oživite i upalite telefon, verovatno je baterija otkazala.

Ukoliko telefon neće da se upali, i smatrate da je baterija problem onda su ovo rešenja:

 1. Kupite novu bateriju i zamenite je, ali imajte u vidu da ovo može biti nepotreban trošak ako se ispostavi da baterija ipak ispravna
 2. Donesite Vaš telefon kod doktora za mobilne telefone da bi ga oni kompletno pregledali u utvrdili gde je tačno problem

Ovde može biti problem da Vi samostalno i sigurno utvrdite da li je problem u bateriji ili nečemu drugom, pa zbog toga navodimo da je možda bolje da problem pregleda serviser nego da kupujete novu bateriju ako to već nije potrebno.

Ne radi ekran telefona i zbog toga se ne vidi da se uključio

Ovo može biti jedan od slučaja. Telefon se ustvari upali ali se to ne vidi jer ne radi ekran.

Evo kako da proverite da li je to sada slučaj:

 1. Uključite telefon
 2. Ako telefon zavibrira to znači da ispod neispravnog ekrana telefon ipak radi
 3. Ako se uključi pozdravno zvono to znači da ispod neispravnog ekrana telefon ipak radi

E sada, ako ste ranije isključili vibraciju i ton pri paljenju telefona, nećete moći da proverite kao što smo naveli već probajte sledeće:

 1. Idite u mračnu sobu ili ugasite svetlo i uključite telefon
 2. Obratite pažnju da li će ekran dati bilo kakav znak da radi, možda na kratko osvetli ili se pojavi jako slabo svetlo, to znači da telefon ipak radi

U slučaju da ni ovo ne radi, vratite se u dobro osvetljenu sobu i istražite da li je ekran polomljen ili ima tragove udarca, moguće je da je ekran prosto i načisto neispravan.

U slučaju da je u pitanju kvar ekrana, Vi samostalno nećete moći da uradite zamenu ekrana, pa će Vam opet trebati pomoć servis telefona.

Biće potrebno da telefon donesete u naš servis gde će ga doktori za mobilne telefone u potpunosti pregledati i zameniti ekran. Kliknite na dugme ispod za zamenu ekrana telefona:

Telefon neće da se upali zbog raznih drugih kvarova

Evo nekih scenarija koje nećete moći da utvrdite i rešite sami:

 • ispraznio se telefon, ne radi konektor punjenja (deo telefona za punjenje baterije)
 • telefon radi samo dok je na punjaču (više razloga oko baterije)
 • kvar na matičnoj ploči (može biti bilo šta)
 • kvar u operativnom sistemu (potrebno je reinstalirati u servisu)

Telefon nije poput računara pa da lako možete da zamenite problematični deo (matičnu ploču, napajanje, uradite reinstalaciju sistema i drugo).

Telefon ima delove koji su tesno skrojeni i uklopljeni pa je uklanjanje i popravka posebna priča koja ima tužan završetak ako probate da samostalno popravljate.

U ovakvim slučajevima uvek je najbolje da telefon donesete u servis gde će serviser da obavi pregled i popravku.

Da li je pametno raditi fabričko resetovanje jer telefon neće da se upali?

Dok sam pripremao ovaj tekst pretražio sam i druge tekstove koji govore i sličnim problemima i vidim da se savetuje fabrički reset telefona.

Ovo baš i nije pametno ako uspete, odnosno, ovo nije ni moguće jer ako telefon neće da se upali onda ne možete ni da uradite fabrički reset.

Dodatno, na telefonu sigurno imate važnih podataka koje ćete izgubiti ako uradite resetovanje na početna podešavanja.

Zbog toga, ukoliko ste naišli na takav savet, nemojte ga poslušati jer se možete pokajati. Čak iako telefon proradi, izgubićete podatke ukoliko ih nemate u nekom bekapu.

Telefon neće da se upali – da li da radim flešovanje?

Ne. Odnosno, ako Vam nije prvi put da radite reinstalaciju operativnog sistema i tačno znate šta radite i šta treba da radite, možete i sada to da uradite.

Ukoliko bi Vam ovo bio prvi put i nemate telefon za igranje i testiranje, nemojte da sami reinstalirate operativni sistem na telefonu jer ga lako možete „ciglirati“ i onda morate da kupite novi telefon.

Cigliranje u žargonu znači da telefon pretvorite u ciglu, odnosno u neispravno parče plastike i metala koje više ne služi ničemu – možete da ga upotrebite kao ciglu ako zidate nešto.

Doktori za mobilne telefone pomažu ako telefon neće da se upali

Naši serviseri mogu da pomognu oko svih kvarova na telefonu, bateriji ili u operativnom sistemu.

Ukoliko ste isprobali sve naše savete ali telefon i dalje neće da se uključite, vreme je da pozovete doktore za mobilne telefone ovde:

Takođe, uvek ste dobrodošli i da nam postavite pitanje u komentarima ovde i opišete problem koji imate.

Jedan komentar : “Šta raditi kada telefon neće da se upali?”

 1. Ratko

  Poštovani,
  naišao sam na buvljaku na telefon koji koriste slabovidi. Na telefonu piše OLA, model:LIFE UO, CE2200, baterija je indetična sa NOKIA, BL-5C 1020 mAh, 3,7 V.
  Telefon izgleda novo, ne mogu da ga upalim. Ako bi proradio, dao bi ga jednom prijatelju koji skoro nikako ne vidi.
  Unapred hvala

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena