kupovina polovnog telefona

Kupovina polovnog mobilnog telefona može biti jako dobra ideja.

Za isti novac za koji biste kupili nov telefon recimo srednje klase, možete skoro uvek kupiti polovan telefon više klase star godinu dana, na primer.

Možda sad razmišljate: „ali kupovina polovnog telefona je mačka u džaku, bolje da kupim nov i budem siguran, makar kupio i slabiji telefon“.

Kupovina polovnog telefona zaista nije toliko strašna koliko Vam se u prvi mah može učiniti.

Ako ispratite savete koje smo ovde spremili za Vas, jako ćete teško da pogrešite ili budete prevareni.

Osim toga, može Vam se desiti i da kupite nov telefon ili uzmete nov uz ugovor kod operatera – i da dođe do kvara telefona, a usput Vam i ne priznaju garanciju.

Međutim, ono što je glavni problem kod kupovine polovnog telefona jeste što ne možete znati kroz šta je sve polovan telefon prošao i u kakvom je stanju.  

Ipak, postoje stvari i testovi koje možete uraditi prilikom kupovine polovnog telefona koji će Vam mnogo pomoći da steknete ispravnu sliku o stanju telefona.

Ako budete ispratili savete koje smo spremili za Vas, zaista su šanse da kupite loš polovan telefon jako male – ako uopšte postoje.

Ne verujete nam? Čitajte dalje i uverite se sami!

Definišite okvirno koji telefon želite da kupite

iphone ili android

Ovo je stavka sa kojom mora započeti svaka kupovina polovnog telefona.

Da li želite Andoid ili iPhone? Koliki je budžet koji nameravate da potrošite?

Prvo, imajte na umu da brendovi operativni sistem prilagođavaju svako na svoj način i da komande i prečice nisu baš svuda iste.

Tako, na primer, ako ste koristili Huawei, a sada uzimate Samsungov mobilni računajte da će Vam trebati neko kraće vreme da se prilagodite.

Naravno, ovo nije nešto što treba da Vas previše brine, ali bolje da u se u startu pripremite nego da se posle nervirate što neka podešavanja nisu na istom mestu gde su bila.

Drugo, treba odlučiti koliku dijagonalu ekrana želite.

Ukoliko telefon koristite za gledanje klipova na YouTube i provodite sate sa igricama, veći ekran znači bolji užitak. S druge strane, ako Vam mobilni uglavnom služi za telefoniranje i razmenjivanje poruka, veličinom ekrana se ne morate ni zamarati.

Takođe, proverite specifikacije telefona koji Vam je zapao za oko. Kakva mu je kamera, koliko mu drži baterija, za koje vreme se puni, koliko memorije ima…

Kada ste okvirno odredili šta tražite, pređite na sledeći korak.

Proverite cene polovnih telefona

cene polovnih telefona

Nakon što ste koliko toliko napraviti neki izbor koji polovan telefon biste kupili, vreme da pogledate za koliko novaca se prodaje.

Imajte u vidu da su sličnu stvar uradili i prodavci pre postavljanja oglasa i da cena uglavnom varira u odnosu na to u kakvom je fizičkom stanju sam telefon.

Na Vama je da odlučite da li ste ok sa time da je telefon malo izgreban ili čuknut. Manja oštećenja lako možeš pokriti maskicom, a imaćeš uređaj koji odlično radi za još manje para.

Ipak, na ovaj način ćete znati koja je neka prosečna cena i moći ćete da prepoznate loš dil.

Takođe, nemojte se zadržati samo na onome što pročitate u oglasima. Pozovite prodavca, cenkajte se i vidite da li je raspoložen da spusti cenu. Najčešće cena u oglasima nije poslednja.

Važno: ako već u telefonskom razgovoru prodavac spusti cenu drastično, slobodno potražite sledećeg, jer sa tim mobilnim najverovatnije nešto nije u redu i prodavac samo želi da ga se reši.

Gde pogledati cene polovnih telefona

Postoje dva sajta gde se moži naći veliki izbor polovnih telefona i koja su verovatno jedina koja bi trebalo i da gledate.

mobilni svet mali oglasi

Mobilni svet mali oglasi – možda i najpoznatije mesto za polovne (i nove) mobilne telefone.

Na Mobilnom svetu možete u levoj koloni izabrati cenovni rang kao i brend koji tražite.

Kupujem prodajem polovni telefoni – dobra stvar ovde je što možete videti koje ocene ima prodavac.

Ako vidite da neko ima više od 1 negativne ocene, verovatno je najbolja ideja da ga preskočite. Ako neko nema ni jednu ocenu budite obazrivi.

Kupovina polovnog mobilnog telefona u servisu mobilnih telefona

Sa stanovišta sigurnosti ovo je verovatno najbolja opcija.

Većina servisa mobilnih telefona rada otkup i prodaju polovnih telefona.

Kupovinom polovnog telefona u servisu mobilnih telefona skoro uvek ćete dobiti i garanciju, koja može biti od 1 do 3 meseca najčeće.

Takav polovan telefon je po pravilu uvek detaljno pregledan i potpuno ispravan i funkcionalan.

Cena je možda malo veća nego što je u oglasima, ali zato se dobija sigurnost i pouzdanost. Sve ima svoje ;)

Ne kupujte polovan telefon a da ga prethodno ne isprobate

Ovo je klasična greška koju neki naprave jednom u životu i posle verovatno nikad više.

Ne verujte nikome na reč. Ne poznajete čoveka, prvi put pričate sa njim. Kako god da zvuči, dok se ne vidite i uzmete telefon u ruke ne kupujte ništa.

Dakle, ništa na neviđeno. Na fotografijama može svašta da se sakrije zato polovni telefon detaljno zagledajte, proverite da li svi dugmići rade kako treba, proverite da li se puni i ima li već spomenutih ogrebotina, ulubljenja od pada i slično.

Ubacite svoju SIM i micro SD karticu, napravite fotografiju i utvrdite da kamera radi kako treba, pošaljite SMS i obavite telefonski poziv.

Ukoliko je moguće otvorite telefon sa zadnje strane i proverite da baterija nije naduvena, da li je originalna i da li ima tragova oštećenja vodom u unutrašnjosti aparata.

Kod telefona sa integrisanom baterijom ovo naravno nije moguće.

Telefoni kod kojih nije moguće skinuti zadnju stranu uglavnom su novijeg datuma i uglavnom poseduju otpornost na vodu pa ne morate previše da se brinete. Odnosno, ukoliko je oštećen vodom, verovatno neće ni raditi.

Obavezno proverite i da li slušalice rade kada se bocnu u telefon, ali i to da li radi spikerfon kao i Wi-Fi konekcija.

OPREZ: Nije dovoljno proveriti samo da li se telefon kači na bežični internet već i da li drži vezu konstantno. Uzmite telefon i pomerajte ga malo dva koraka levo, dva desno i pratite da li se na ikonici za Wi-Fi menja jačina signala, tj da li se dešava da sa 4 crtice naglo spadne na jednu.

U slučaju da se to dešava možda je najbolje da zaobiđete taj uređaj jer sa njim očigledno nešto nije u redu. Osim ako Vam Wi-Fi konekcija nije bitna, a prodavac oće dodatno da spusti cenu.

Ovde je dobro čekirati i da li su staklo/ekran telefona na mestu što može utrditi laganim pritiskanjem ekrana telefona po ivicama. Ako nešto „žmićka“ i „mrdka se“, znači da je telefon rađen.

Ovo ne mora da bude razlog za napuštanje kupovine, samo obratite pažnju. Moguće da je bio slomljen ekran, pa je zamenjen u nekom servisu.

Proverite da li je telefon dekodiran, tj. otključan za sve mreže

Dekodiranje telefona

Prilikom provere polovnog telefona bilo bi dobro da ponesete dve SIM kartice različitih operatera.

Neki telefoni su zaključani, kodirani samo na jednu mrežu i potrebno im je dekodiranje, koje se dodatno naplaćuje.

Prodavac prodaje polovan telefon bez kutije i punjača

Ako ste stupili u kontakt sa prodavcem nekog polovnog telefona i počeli pregovore, jedno od važnih pitanja koja treba da mu postavite je da li ima originalnu kutiju i originalni punjač.

Ne mora da znači da je telefon koji se prodaje bez kutije i punjača ukraden, ali broj ukradenih telefona koji se prodaju bez kutije i punjača je veliki.

Posedovanje kutije je veliki plus da je sve u redu sa prodavcem i telefonom (ne mora da znači naravno, ali je dobar znak).

Ali ako prodavac nema punjač za telefon, to je već veliki znak za oprez. Ko još nema punjač od svog telefona?

Takođe, ako punjač nije originalan prodavac je verovatno našao neki punjač da ne bi prodavao telefon bez istog, jer je svestan da je to sumnjivo.

Znači, otvorite dobro oči i uši ako prodavac nema originalnu kutiju i punjač. Ne mora ništa da znači, ali može i da znači.

Prodavcu se žuri

Ako ste se našli sa prodavcem negde u gradu, red je da Vam omogući dovoljno vremena, 10-15 minuta da proverite telefon.

Ako primetite da se prodavcu žuri, da hoće da zbrza prodaju, uzme pare i ide, to je znak da nešto nije u redu.

Slušajte Vaš osećaj – on će Vam najčešće mnogo toga reći.

Ne zaboravite savet iz legendarnog filma Ronin:

Whenever there is any doubt, there is no doubt.

I drugi savet na kraju ove scene – sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju. Ne morate kupiti prvi telefon od prvog prodavca sa kojim se nađete. Ako Vam se nešto ne sviđa ili Vam je nešto sumnjivo jednostavno se zahvalite i idite svojim putem.

Ukucajte servisne kodove

Odličan način da utvrdite da li je sve ok sa polovnim Android telefonom i ispod haube jeste ukucavanje servisnih kodova. Ove kodove unosite preko tastature – kao kada hoćete nekoga da pozovete.

Samsung skriveni meni

*#06# – ovaj kod se unosi za proveru IMEI broja (International Mobile Equipment Identity), odnosno jedinstvenog broja koji je kao broj lične karte telefona.

Nakon unošenja ovog koda izaćiće tri niza brojeva, ali te interesuje samo prvi. U Google ukucaj „IMEI check“ i na nekom od sajtova ga unesi. Dobićeš informacije o specifikaciji samog uređaja, ali i obaveštenje ukoliko je telefon prijavljen kao ukraden.

Ako se slučajno ne pojavi IMEI broj – to je znak za veliku uzbunu! Telefon je neispravan i pitanje je da li se to može popraviti i za koju cenu. Ovakvi telefoni se najčešće prodaju kao neispravni telefoni, ali po znatno nižoj ceni naravno.

*#0*# – ukucavanjem ovog koda otvorićete tajni meni na telefonu koji se prikazuje kao niz „kućica“.

Prvo što treba uraditi jeste kliknuti na opciju „Senzors“. Na ekranu će početi da se ispisuju neke stvari, ali ne brinite o tome. Sve što treba da uradite jeste da stavite ruku ispred ekrana. Ukoliko telefon tada zavibrira to je znak da svi senzori rade.

Proverite ekran telefona

U sledećem koraku vratite se na početni ekran skrivenog menija i odaberi opciju „Blue“. Nakon klika ceo ekran će postati plav. Ovo služi kako bi se proverilo da li postoji tzv. „burn in“ efekat na ekranu.

samsung burn in efekat

Ekrani su na najnovijim telefonima jako skupi za zamenu, pa na ispravnost istih treba obratiti posebnu pažnju.

Ekrani sa burn in efektom najčešće imaju „sliku u slici“ ili primetnu crvenkastu boju. Na slici iznad to je očigledno, ali moguće su i znateno manji i suptilniji efekti, pa treba dobro pregledati ekran.

Proverite ekran na različitim bojama pozadine. Na beloj pozadini najčešće se najbolje vidi burn in efekat.

Dakle, lepo zagledajte u ćoškovima telefona gde se inače prikazuje ikonica sa baterijom i notifikacije da li postoje „ghost images“ ili se možda ocrtava tastatura.

Ukoliko su tu, to znači da ekran nije 100% ispravan. On može raditi još dugo vremena, ali može i otkazati, a to može biti trošak koji možda ne želite ili možete tražiti od prodavca da snizi cenu za vrednost zamene ekrana.

Kupovina polovnog mobilnog telefona zaključak

Naveli smo redom kako bi trebao da se kreće proces kupovine polovnog teleofona.

Nemojte žiriti, pratite korake, i šanse da nešto pođe naopaku su zaista male.

Ipak, nakon što kupite polovni ili nov telefon budite svesni da do nekog kvara uvek može doći jednog dana. A za sve što se pokvari Doktor Mobil servis mobilnih telefona ima rešenje.

4 Komentara : “Vodič za kupovinu polovnog telefona”

  1. Andrija

    Pozdrav, zanima me kakvo misljenje imate o telefonu huawei p20 i da li se isplati da se uzme u 2021? Do sada sam imao s8 ali sam polomio displey i ne zelim da dajem preko 150e za zamenu jer i sam telefon ne vredi toliko. Na sta bi trebalo da najvise obratim paznju kod kupovine polovnog p20?

    Одговори
  2. Gogi

    Postovanje. Interesuje me kakav je mob telefon motorola edge. Cuo sam da imaju problema sa displejom. Jel ste ih dobijali na servisu, da li vredi uzimati taj mob!

    Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena