Kada kažemo kako očistiti memoriju telefona mislimo na čišćenje memorijskog prostora gde čuvate slike, muziku i video, ali i na keš memoriju koja posreduje u procesu obrade podataka i čini da Vaš telefon radi brzo.

kako očistiti memoriju telefona

Zbog toga ćemo u ovom tekstu obraditi obe teme, konkretno:

 1. Kako očistiti memoriju telefona da biste oslobodili prostor za nove slike, video snimke i fajlove
 2. Kako očistiti memoriju telefona iz keš-a da biste „ubzali“ telefon

Primećujete da smo ubrzanje u slučaju brisanja keša stavili pod znacima navoda. Uradili smo to jer je ovo pitanje diskutabilno pa pažljivo pročitajte taj deo teksta kada dođe na red.

Ukoliko imate problem na telefonu i čišćenje memorije nije dovelo do rezultata koje ste očekivali, moguće je da imate neki drugi problem sa telefonom.

U tom slučaju kontaktirajte naš servis telefona i potražite pomoć od naših doktora za mobilne telefone.

Kako da očistim memoriju telefona i oslobodim prostor

Prostor na telefonu je nešto što nam svima najviše nedostaje. Da bismo oslobodili prostor na telefonu potrebno je da obrišemo neke fajlove.

Evo kako očistiti memoriju telefona, a da ne izgubite stare fajlove:

Korak 1: Prvo napravite bekap svih podataka. Ovde je uputstvo za bekapovanje telefona, ono što Vama treba je ispod podnaslova Kako da napravim kopiju fajlova sa telefona na računar.

Dobro obratite pažnju da kopirate sve fajlove koje želite da sačuvate. U suprotnom možete ih izgubiti u sledećem koraku.

Nakon što prekopirate sve važne fajlove, slike, video snimke sa telefona na računar, možete preći na sledeći korak.

Korak 2: Uzmite telefon i otvorite aplikaciju Slike ili Galerija ili Photos, u zavisnosti od toga šta koristite na telefonu.

Brisanje je nešto što već znate i radi se tako što zadržite prst na slici ili video snimku dok se ne prikaže oznaka da je taj fajl odabran, zatim to ponovite sa sledećim dok ne odaberete sve što je za brisanje.

brisanje fajlova

Ukoliko Vaša aplikacija to podržava, možda imate i opciju koja se zove Izaberi sve, pa ćete moći da odaberete sve fajlove (npr. slike) odjednom i tako ćete ubrzati postupak.

Kada odaberete sve fajlove koje želite da obrišete, samo tapnite na ikonicu koja je predstavljena u obliku kante za smeće i sve ono što ste odabrali biće obrisano.

Ako u Galeriji nemate opciju Izaberi sve koja izgleda ovako:

očistiti memoriju telefona

onda otvorite File manager ili Menadžer fajlova (datoteka) i videćete da u njemu imate opciju da birate sve fajlove u nekom folderu.

Na primer, ako uđete u folder Videos imate opciju na vrhu da odaberete sve fajlove odjednom. Kada ih odaberete, samo tapnite na opciju za brisanje (ikonica kanta za smeće).

Ovde na slici možete videti kako to izgleda u aplikaciji Galerija (levo) i kako to izgleda u Menadžeru fajlova (desno):

kako očistiti memoriju telefona

Na isti način brišete slike, video snimke, bilo koje fajlove (npr. dokumenta) i sve što imate na telefonu i što može da zauzima prostor koji Vam je potreban.

Imajte u vidu da ovde nije dovoljno da obrišete 2-3-10-30-50 slika da biste oslobodili dovoljno prostora. Ukoliko već imate problem zbog prostora to obično znači da treba da obrišete nekoliko stotina ili par hiljada slika.

Kako da očistim keš memoriju telefona i ubrzam telefon

Keširanje nije nešto što je loše iako ćete pronaći mnogo tekstova koji govore da je keširanje suvišno i da zauzima prostor nepotrebno, a naročito ako nam krade RAM.

Keširanje služi tome da kada jednom pokrenete neku aplikaciju, sliku ili video, deo tog fajla ostane učitan (keširan) da bi se pri sledećem pokretanju pokrenuo još brže.

Međutim, kada Vam je potrebno više prostora, možete da obrišete keš. Time ćete samo dovesti do toga da će prostor privremeno biti oslobođen ali će telefon ponovo keširati fajlove u nekom trenutku.

Ukoliko želite da obrišete keš na telefonu i oslobodite memoriju na taj način, uradite to ovako:

Korak 1: Uđite u podešavanja i tapnite na opciju Memorija. Na dnu, tapnite sada na opciju Čišćenje:

brisanje fajlova iz telefona

Korak 2: Tapnite zatim na Memorija dostupna za korišćenje. To će otvoriti aplikacije i prikazaće koliko koja aplikacija zauzima.

Tapnite na aplikaciju koja je najveća, štiklirajte sve opcije gde se pominje keš, a zatim tapnite i na dugme Izbriši:

brisanje fajlova android

Vratite se na spisak aplikacija i otvorite sledeću veliku aplikaciju pa i za nju obrišite keš.

Poznate aplikacije koje koriste mnogo keša su: Viber, Facebook, Instagram i slične.

Ukoliko Vam treba pouzdan način da ubrzate telefon, brisanje keša nije nešto što će Vam mnogo pomoći. Za ubrzanje telefona pogledajte sledeći tekst koji smo pisali ranije ovde Kako ubrzati Android telefon.

Aplikacije za brisanje keš memorije telefona

U zavisnosti od verzije Androida i modela Vašeg telefona, prethodno uputstvo možda neće biti baš tačno. Ali navedene opcije sigurno postoje, samo ih možda potražite na drugom mestu.

Ako se ne snađete, postoje posebno napravljene aplikacije za brisanje keš memorije na telefonu, kao i ostalih nepotrebnih fajlova.

Ima ih jako mnogo, možete probati nekoliko dok ne nađete neku koja Vama odgovara.

Memorija telefona i dalje puna nakon čišćenja i brisanja fajlova

Ovo i dalje ne mora da znači da imate ozbiljan problem u smislu da je telefon pokvaren, ali može značiti da je polako vreme da spremate novac za novi telefon ili dodatnu memoriju telefona.

Evo šta može biti problem. Kupili ste telefon sa manje memorije, na primer 16 GB. Sve je lepo radilo na početku, imali ste malo aplikacija, malo slika i fajlova.

Međutim, vremenom se ažurira operativni sistem i zauzima više prostora, instalirali ste više aplikacija koje rastu jer se u njima upisuje više podataka.

Na kraju se ispostavlja da nemate dovoljno memorije, pa se pitate kako očistiti memoriju telefona, a evo i nekih predloga:

 1. Kupite memorijsku karticu i proširite memoriju na telefonu (gledajte da bude što veća 32 ili 64 GB minimum)
 2. Uradite resetovanje telefona na fabrička podešavanja (kupićete neko vreme dok se ne popuni ponovo) Ovde je uputstvo za fabričko resetovanje telefona
 3. Kupite novi telefon sa više memorije (minimum 64 GB)

Preporučili smo da kupite karticu od 32 ili 64 GB prostora i to radimo to jer se ne isplati kupovati manju karticu za telefon.

Takođe, ukoliko kupujete novi telefon, jeftinije ćete proći ako kupite telefon sa više memorije nego da kupujete tu istu memoriju (karticu) odvojeno kasnije.

U slučaju da ništa ne pomaže – problem sa memorijom telefona

Ne biste bili prvi koji imate dobar novi telefon, dovoljno prostora ali imate i problem jer je memorija na telefonu „puna“ i to je definitivno sumnjivo.

Ako Vam naše uputstvo kako očistiti memoriju telefona nije pomoglo, to može da ukazuje da postoji hardverski ili softverski problem.

U tom slučaju donesite telefon u naš servis pa ćemo mi obaviti sve preglede i pokušati da rešimo problem sa memorijom telefona za Vas.

Servisi mobilnih telefona Doktor Mobil

Nalazimo se na 2 lokacije

Servis mobilnih telefona Novi Beograd

kod Fontane

Bulevar Zorana Đinđića 132

Servis mobilnih telefona Beograd, Centar

pored Beogradjanke

Kralja Milana 15

3 Komentara : “Kako očistiti memoriju telefona”

  • Doktor Mobil

   Hvala Vam Peho na sugestiji, ali na žalost zbog velikog broja komentara nismo u mogućnosti da rešavamo probleme sa telefonima na ovaj način. U konkretnom slučaju verovatno se radi o tome da je telefon stariji model koji teško podržava novije aplikacije, pa otuda stalno problemi sa memorijom.
   Srdačan pozdrav,
   Doktor Mobil

   Одговори
 1. Brana

  Poštovani,
  moj problem je viber aplikacija. telEfon SAMSUNG J5 ima memoriju 16 GB i šta god da uradim i izbrišem i dalje je zauzeto npr 15.nešto GB. U telefonu imam SD karticu sa ne znam tačno koliko memorije i prebacila sam viber podatke na nju i sad piše : memorije zauzeto u SPOLJNJOJ memoriji:
  „popunjeni prostor
  Aplikacija 137 MB
  Podaci 1.93GB
  Keš memorija 0 B (brišem povremeno)
  Viber mi nudi varijanru „obriši podatke“.
  Moje pitanje je : šta će se desiti ako obrišem podatke? Da li se slike sa vibera zauvek obrišu? Da li će se smanjiti INTERNA memorija za tih 1.93 GB?
  HVALA

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena