Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla je prosta radnja, ali dešava se da tu nekada ne ide sve onako kako bi trebalo ili onako kako očekujemo.

Postoji par detalja i podešavanja koja nam mogu pomoći da povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla prođe jednostavno i bez problema.

U ovom članku opisali smo sve što će Vam trebati za uspešno povezivanje. Nije teško, a i ovaj tekst se brzo čita.

USB kabl, njegov priključak ili priključak u telefonu nekada mogu da budu u kvaru i da se problem sa povezivanjem javlja zbog toga. Naši serviseri mobilnih telefona mogu da reše ovakve probleme, pa nas obavezno kontaktirajte ukoliko naiđete na problem.

Hajde sada da prođemo jednostavnu proceduru za povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla.

Šta je USB kabl i gde da ga nađem?

USB kabl dolazi uz sve novije punjače (možda već više od decenije, tako nekako). To je kabl koji je jednim delom uključen u adapter (punjač) dok se drugi deo uključuje u telefon.

Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla

Taj isti kabl može da se izvuče iz adaptera i uključi u računar:

Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla

Da biste bili sigurni da zaista imate USB kabl, proveri da li kabl ima ove oznake:

Povezivanje mobilnog telefona sa računarom

Sada kada ste utvrdili da zaista imate USB kabl, možemo da idemo dalje.

U slučaju da Vaš punjač iz bilo kog razloga nema tu mogućnost, USB kabl možete kupiti u bilo kojoj radnji koja prodaje računarsku opremu ili opremu za mobilne telefone.

USB kabl od 1 metra dužine košta od 200 do 1.000 dinara.

Povežite telefon sa računarom preko USB kabla

Sada možete da povežete telefon sa računarom preko USB kabla.

U računar ide onaj veći USB priključak:

usb

Dok u telefon ubacujete onaj deo kabla koji inače povezujete kada ga ostavite na punjenju:

usb telefon

Deo USB kabla koji ide u računar ubacujete u slobodan USB ulaz koji može da izgleda ovako ako imate stoni (engl. desktop) računar sa praznim slotovima na prednjoj strani:

Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla

A ovako to izgleda ako imate prazne slotove za USB na zadnjem delu računara:

usb računar

Dok su na laptopu to ovi prazni slotovi sa strane:

usb laptop

Ako ste jedan deo kabla uključili u računar (stoni ili laptop), a drugi deo u telefon, možemo dalje.

Povezivanje telefona sa računarom preko USB kabla ne radi

Postoji mogućnost da se pri prvom povezivanju mora podesiti opcija koju ćete koristiti za ovo povezivanje – inače neće raditi lepo.

Otvorite File Explorer i kliknite na This PC, trebalo bi da vidite sigurno jedan novi uređaj (na slici HUAWEI Y7 2019), a moguće je da vidite i drugi koji se na slici vidi kao CD Drive (D:) HiSuite.

Jedan uređaj predstavlja telefon i njegovu prisutnost dok je drugi uređaj instalaciona verzija upravljačkog programa koji koristi Huawei (u našem primeru) i ovo je prečica za njegovu instalaciju (moguće je i da Vaš telefon ima sličnu mogućnost u ponudi):

windows povezivanje

E sada, niste slučajno povezali telefon i računar preko USB-a pa verovatno želite da pristupite memoriji telefona da biste možda kopirali fajlove.

Ukoliko je Vaš plan prebacivanje fotografija pogledajte i ovaj članak – napisali smo kako da to uradite sa kablom ili bez kabla: Kako prebaciti slike sa kompjutera na telefon

Idite na prvi uređaj (u našem primeru HUAWEI Y7 2019):

folder

Međutim, u našem slučaju ispada da je taj folder (uređaj) prazan – piše This folder is empty.

To je zbog toga što u opciji telefona stoji da se ovo povezivanje koristi samo za punjenje telefona, pa hajde da to izmenimo.

Otvorite gornji panel na ekranu (samo prevucite prstom od vrha ekrana pa prema dole) i videćete da stoji upravo ovakva opcija kao na slici, piše Punjenje putem USB-a Dodirnite za više opcija:

usb povezivanje

Kada dodirnete tu opciju, otvoriće se sledeći izbori:

koristi usb za

Sada jednostavno dodirnite opciju Prenos datoteka da biste omogućili da se datoteke (može se reći da je to srpska reč za fajlove) prenose preko USB kabla sa telefona na računar ili u suprotnom pravcu.

Možete odmah da otvorite File Explorer na računaru ponovo i videćete da uređaj koji predstavlja Vaš telefon više nije prazan već prikazuje memoriju telefona:

interna memorija

Pa ako idete dalje videćete i sve foldere sa fajlovima na telefonu i lako ih možete kopirati na računar.

Ako želite da iskopirate sve fotografije sa telefona, kopirajte kompletan DCIM folder sa telefona na neku lokaciju u Vašim dokumentima na računaru:

kopiranje

Kopiranje fajlova i foldera sa telefona na računar preko USB kabla

Sada kada ste uspešno sproveli povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla možete lako kopirati bilo koje fajlove sa telefona na računar.

I ne samo to, već možete kopirati i fajlove sa računara i postavljati ih u telefon na isti način.

Ovo povezivanje je korisno ako planirate da napravite bekap podataka sa telefona ili je prosto memorija telefona puna i želite da je rasteretite.

Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla može biti korisno i ukoliko želite da izvezete sve kontakte sa telefona na računar, obavezno pročitajte: Kako prebaciti kontakte sa mobilnog telefona na kompjuter.

Povezivanje USB kabla ili punjač na telefonu uopšte ne radi

U slučaju da nikako ne možete da povežete punjač na telefon (ne puni se baterija) i pri tome nije moguće da povežete telefon sa računarom preko USB kabla, moguće je da postoji problem u kablu ili konektoru telefona.

Konektori na mobilnim telefonima su osetljivi i često stradaju jer se dosta upotrebljavaju – koristite ga jednom dnevno ili jednom u 2-3 dana da biste punili telefon.

Ukoliko je to u pitanju, potrebno je da Vaš telefon pregleda serviser i obavi ili čišćenje ili zamenu konektora. Ovo nije skupa usluga i nakon servisa će Vas služiti sigurno nekoliko godina.

  Pozovite nas

  011 / 4022-611


   Servisi mobilnih telefona Doktor Mobil

   Nalazimo se na 2 lokacije

   Servis mobilnih telefona Novi Beograd

   kod Fontane

   Bulevar Zorana Đinđića 132

   Servis mobilnih telefona Beograd, Centar

   pored Beogradjanke

   Kralja Milana 15

   2 Komentara : “Povezivanje mobilnog telefona sa računarom preko USB kabla”

   1. Nenad

    kada uključim mobtel preko usb kabla na računar, ne dobijam nikakvu drugu opciju izuzev stanja baterija i da se mobtel puni, meni je potrebno prebacivanje fotografija sa mobtel na računar, kako bih mogao da ih dokumentujem.Ovo se dešava samo na mobtelu Samsung galaksi A 25 ,dok sa drugim mobtelima to nije slučaj. Kako da rešim ovaj slučaj?
    P.S.Probao sam i sa prevlačenjem prstom od vrha prema dole,bezuspešno.

    Одговори
   Učitajte još komentara

   Ostavite komentar

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena