Bez obzira na razlog zbog kojeg prelazite sa iPhona na Android, u ovom tekstu ćemo se potruditi da Vam prelazak prođe što bezbolnije.

Prelazak sa iPhone na Android telefon nije previše komplikovan, jedino što ćete morati da utrošite malo vremena da sve obavite, kao i da se prilagodite na neke nove aplikacije kao zamena za one koje ste koristili na iPhone-u.

Suština prelaska sa iPhone svodi se na tome da sve podatke prebacite sa jednog telefona na drugi novi Android telefon.

Laki prelazak sa iPhone na Android

Pri tome je bitno da prebacite najvažnije stvari kao što su: kontakti, slike i video, muziku, kalendar, SMS poruke, aplikacije, i savete za to možete pronaći u prvog delu ovog našeg teksta.

U drugom delu teksta možete videti koje su to aplikacije koje možete koristiti kao zamenske (alternative) aplikacije za one na koje ste navikli na iPhone telefonu.

U slučaju da nemate vremena da vršite bekap telefona i prebacivanje svega sa iPhone na Android, možete doneti Vaše telefone u naš servis i mi ćemo obaviti prebacivanje podataka.

Naši doktori za mobilne telefone rešavaju i mnoge druge složenije probleme, pa ih ne zaboravite ukoliko naiđete na bilo koji problem na telefonu.

Hajde sada da vam pomognemo da pređete na novi telefon.

Napomena za Samsung i Google Pixel telefone: Ukoliko imate ove telefone, oni dolaze sa USB-OTG konektorom pa kompletno prebacivanje možete obaviti na ovaj način. Za Samsung možete koristiti Smart Switch aplikaciju.

Prebacivanje kontakata, slika i kalendara sa iPhone na Android

U ovom jednom koraku možete da prebacite sve kontakte, slike i kalendar sa iPhone na bilo koji Android.

Osnova prebacivanje je bekapovanje svega sa iPhone na Google Drive (Google Disk) odakle ponovo sve to možete da povežete na Android.

Još dok ste na iPhone telefonu, instalirajte Google Drive aplikaciju:

Nakon što instalirate aplikaciju potrebno je da se prijavite na Google nalog koji ćete koristiti i na novom Android telefonu.

Ukoliko nemate Google nalog, u ovoj aplikaciji imaćete i opciju da napravite novi Google nalog (Gmail).

Bitno je da imate u vidu da će Vam ovaj nalog svakako trebati na Androidu, baš kao što Vam je i iCloud nalog trebao na iPhone telefonu.

Da pokrenete bekapovanje kontakata, slika i kalendara sa iPhone na Google nalog, idite u Google Drive aplikaciju, kliknite na meni, zatim na Settings i odaberite opciju Backup.

U zavisnosti od toga koliko podatka imate, ovo može potrajati, pa obavezno povežite iPhone na punjač i na WiFi konekciju, zatim kliknite na dugme Start Backup:

Back up podataka pomoću Google Drive

Ukoliko ne želite da vršite bekapovanje svega, onda koristite pojedinačne opcije bekapovanja samo za kontakte, kalendar ili slike i video.

Prebacivanje SMS poruka sa iPhone na Android telefon

SMS

Za ovo prebacivanje SMS poruka sa iPhone na Android trebaće Vam aplikacija iSMS2droid na Android telefonu. Videćete u daljem uputstvu odakle je i kada možete instalirati.

Napravite bekap poruka na iPhone telefonu

Instalirajte iTunes na računaru, a zatim pokrenite bekap na sledeći način:

  1. Povežite telefon sa računarom
  2. Kliknite na iPhone uređaj u gornjem uglu iTunes-a
  3. Kliknite na This Computer opciju u delu Backup Location
  4. Kliknite na opciju za kompletno bekapovanje telefona na računar
  5. Pronađite bekap na Vašem računaru.

Ukoliko koristite Windows operativni sistem, bekap bi trebalo da se nalazi u /Users/(Username)/AppData/Roaming/Apple Computer/Mobile Sync/Backup folderu.

Ukoliko koristite Mac OSX operativni sistem bekap se nalazi u sledećem folderu: /(user)/Library/Application Support/Mobile Sync/Backup

Napomena: Datoteka (fajl) sa SMS porukama imaće ovaj naziv 3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28

U bekapu pronađite SMS fajl i kopirajte ga na Android telefon. Kopiranje možete uraditi na jedan od sledećih načina:

  1. Povežite Android telefon na računar i kopirajte SMS fajl u internu memoriju telefona
  2. Pošaljite ovaj SMS fajl na mejl koji ste možda već otvorili na Android telefonu, preuzmite taj fajl i sačuvajte ga u Downloads folderu na Androidu.

Prebacite SMS poruke na Android

Instalirajte sada aplikaciju iSMS2droid na Androidu. Trebaće Vam da biste uvezli SMS poruke sa iPhone telefona preko fajla koji ste kopirali.

Pokrenite iSMS2droid aplikaciju i kliknite na opciju Import Messages:

iPhone SMS to Android Importer

Zatim, bićete upitani da promenite podrazumevanu aplikaciju za razmenu SMS poruka. Odaberite Yes da biste koristili iSMS2droid kao podrazumevanu aplikaciju (ovo možete promeniti kasnije):

iSMS2droid

iSMS2droid mora da pristupi i svim fajlovima na telefonu pa kada dozvola bude zatražena možete odobriti.

Odmah zatim potražite bekap fajl koji ste prebacili na telefon u prethodnom koraku i otvorite ga sa iSMS2droid aplikacijom.

Odaberite opciju Import All Messages i sačekajte da se proces završi.

Po završetku procesa uvoza bićete upitani da li želite da iSMS2droid ostane podrazumevana aplikacija za razmenu SMS poruka i ovde se možete vratiti na Androidovu SMS aplikaciju koja dolazi uz telefon.

iSMS2droid na kraju možete i ukloniti jer Vam ta aplikacija više nije potrebna.

Prebacivanje mejlova sa iPhone na Android

email transfer

Na Androidu se koristi Gmail aplikacija za pregled i slanje mejlova.

Nemojte da Vas naziv prevari, jer se na ovoj aplikaciji može koristiti i bilo koji drugi mejl bilo da je Gmail, iCloud ili neki drugi kao što je Yahoo, Hotmail ili Outlook.

Potrebno je da Vašu postojeću email adresu koju ste koristili na iPhone telefonu sada povežete na Android Gmail aplikaciju na Androidu:

  1. Otvorite Gmail aplikaciju na Android telefonu
  2. Kliknite na Dodajte nalog ili Add Account (ako je na engleskom)
  3. Odaberite Vašeg provajdera mejla i jednostavno upišite korisničko ime i lozinku za pristup
Podešavanje pošte

Ukoliko u spisku provajdera ne vidite provajdera preko kojeg Vi koristite e-mail, potrebno je da tapnete na opciju Drugo i tu unesete potrebne podatke.

Za opciju Drugo trebaće vam i podaci kao što su adrese servera za odlaznu i dolaznu poštu, kao i brojevi portova za ove servere. Ukoliko nemate ove podatke, najbolje je da kontaktirate provajdera i zatražite podatke za povezivanje.

Za sve druge provajdere koji se nalaze u spisku ponuđenih (Gmail, Outlook, Hotmail, Live, Yahoo, Exchange i Office 365) trebaće Vam samo tačan naziv email adrese i tačna lozinka za povezivanje.

Nakon što se ispravno prijavite i povežete mejl, sačekajte da se mejlovi sinhronizuju sa Vašim Android telefonom.

Prebacivanje aplikacija sa iPhone na Android telefon

Na žalost, aplikacije koje ste kupili za iPhone nije moguće prebaciti na Android. Iste aplikacije morate ponovo kupiti na Android telefonu.

Što se tiče besplatnih aplikacija koje imaju svoje verzije za iPhone i Android, možete jednostavno instalirati aplikaciju u verziji za Android i nastaviti da je koristite bez problema.

Instalaciju svih aplikacija na Androidu radite preko Play Store aplikacije.

Aplikacije koje postoje na obe platforme nastavite da koristite tako što ćete se ulogovati sa istim korisničkim podacima (username, email adresa i lozinka) koje ste koristili i na iPhone telefonu.

Prebacivanje muzike sa iPhone na Android telefon

Ukoliko ste na iPhone koristili aplikacije kao što su: Spotify, Pandora, Google Play Music, ili čak Apple Music, jednostavno ih ponovo instalirajte na Android i ulogujte se sa istim korisničkim imenom i podacima koje ste koristili na iPhone.

Ako Vaša omiljena muzika nije na nekim od streaming servisa već se nalazi u fajlovima i tako je slušate, biće potrebno da prebacite fajlove sa muzikom na novi telefon.

Na početku smo već opisali kako da iPhone povežete sa Google Drive aplikacijom. Sada kada ste povezani, samo uradite upload muzike sa iPhone telefona na Google Drive i onda je odatle ponovo preuzimite na Android telefon.

Alternativne aplikacije za Android na koje ste već navikli na iPhone

Za sve aplikacije na koje ste navikli na iPhone telefonu a ne postoje na Androidu još uvek, morate pronaći alternative, evo koje možemo da preporučimo:

Garage Band

Alternativa za GarageBand je FL Studio Mobile (oko 2.000 RSD)

U pitanju je profesionalna aplikacija za „proizvodnju“ muzike, da tako kažemo. Ako već znate šta je GarageBand, onda Vam je sve jasno. Možete je instalirati odavde.

Alternativa za iMovie je PowerDirector (besplatno)

PowerDirector je odlična aplikacija, ako Vas zanima uređivanje video snimaka na Androidu.

Obavezno pogledajte i naš članak o preporukama za najbolje video editore za Android gde smo testirali i ovaj video uređivač.

Alternativa za Adobe Photoshop Sketch je Infinite Painter (besplatno)

Ako tražite aplikaciju za crtanje na Androidu, ovo je prava aplikacija za Vas. Možete je instalirati odavde.

Alternativa za Camera+ je Camera FV-5 (oko 400 RSD)

Ovo je jedna od omiljenih aplikacija za iPhone korisnike. S obzirom na to da Vi polako postajete Android korisnik, dobro je znati da postoji dobra zamena na Androidu.

Ako se već bavite fotografijom na telefonu, zanimaće Vas i naš članak o tome kako da ovladate kamerom telefona kao profesionalac.

Alternativa za Overcast je Pocket Casts (oko 400 RSD)

Ovo je preporučena aplikacija za ljubitelje podkasta. Možete je instalirati odavde.

Alternativa za Vesper je Evernote (besplatno)

Ukoliko volite da hvatate beleške sa slikama, zadacima, podsetnicima i datumima Evernote je prava aplikacija za Vas. Možete je instalirati odavde.

Alternativa za Newsify je Flipboard (besplatno)

Za sve ljubitelje čitanja svih vesti na jednom mestu, ovo je odlična aplikacija. Možete je instalirati odavde.

Važno za prebacivanje sa iPhone na Android

Do sada ste koristili iPhone, sada ste na putu da uspešno koristite Android. Imajte u vidu da treba da se pripremite za dodatno prilagođavanje i da odvojite malo vremena da biste naučili nešto novo.

Ovo je očekivano bilo da prelazite sa iPhone na Android ili sa Androida na iPhone – proces učenja je neizostavan.

Takođe, ne zaboravite da za sve probleme na koje naiđete na telefonu tu su i doktori za mobilne telefone koji Vam mogu pomoći:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena