Zamena stakla kamere na telefonu je jedan od zahteva sa kojim se često srećemo u našem servisu. Postoji nekoliko razloga za promenu zaštitnog stakla kamere, a ovaj tekst će obraditi ono što je najbitnije za Vas kao korisnika.

U našem servisu mobilnih telefona vršimo zamenu stakla za sve modele telefona koji su još uvek u upotrebi i sve dok postoje zamenska stakla za kamere, odnosno za odgovarajući model telefona.

Da odmah bude jasno o kojem staklu se radi, evo nekoliko slika koje će Vam pokazati koje je to staklo:

zamena stakla kamere na telefonu

Na slikama su samo primeri, dok radimo zamenu stakla za kamere za sve modele telefona svih proizvođača.

U slučaju da tražite zamenu kamere na telefonu, pročitajte ovaj članak: Zamena kamere na mobilnom telefonu.

Zaštitno staklo kamere na telefonu

Zaštitno staklo kamere na telefonu služi, kao što ime kaže, da zaštiti kameru i sočivo kamere od oštećenja.

Sočiva kamere su osetljiva na: masnoću, prašinu, udarce, grebanje, vlagu… i zbog toga je potrebno da imaju dodatno staklo koje sprečava da bilo šta od navedenog dotakne sočivo.

Staklo kamere štiti kameru i preuzima sva oštećenja na sebe.

zamena stakla kamere telefona

Zbog toga se dešava da kvalitet fotografije ili video snimka bude lošiji ako je zaštitno staklo kamere prljavo i izgrebano ili da čak kamera uopšte ne snima jer je zaštitno staklo smrskano i blokira svetlost prema kameri.

Kamera zbog toga ne može da postigne puni kvalitet u radu. Ukoliko često koristite kameru i smeta Vam oštećenje potrebno je uraditi servis zamena stakla kamere na telefonu.

Zaštitno staklo može biti za prednju, i za zadnju kameru telefona, u zavisnosti od modela telefona i koje staklo treba zameniti. U servisu imamo zamenska stakla i za prednju i za zadnju kameru. Kod prednje kamere najčešće se radi o zameni celog stakla ekrana telefona.

Zamena zaštitnog stakla kamere na telefonu

Zamenu zaštitnog stakla kamere na telefonu možete da uradite na dva načina:

 1. Možete da uradite u servisu telefona, brzo i povoljno
 2. Možete da uradite sami kod kuće

U oba slučaja postižete sledeće:

 • Staklo kamere će biti čisto
 • Kamera će ponovo biti zaštićena efikasno
 • Kamera će primati više spektara svetlosti
 • Imaćete mnogo lepše fotografije i video snimke

Naravno, podrazumeva se da je zamena stakla kamere na telefonu urađena kvalitetno.

Zamena stakla kamere u servisu telefona

Ovaj proces je jednostavan, pa ukoliko ste primetili da je staklo kamere oštećeno odmah donesite telefon u servis da bismo uradili zamenu.

zamena stakla kamere na telefonu

Zamena zaštitnog stakla kamere je rutunski postupak i radi se brzo. Shodno tome, očekujte i da Vaš telefon ubrzo ponovo držite u rukama i pravite nove odlične fotografije i video snimke.

Zamena stakla kamere kod kuće – „uradi sam“ opcija

zamena stakla kamere kod kuće

UPOZORENJE: pazite šta radite i dobro procenite da li možete sami ovo da uradite. Kod nekih modela zamena stakla kamere nije teška, ali kod mnogih jeste, traži znanje i iskustvo.

Zaštitno staklo nije sastavni deo kamere, ali kao da jeste. Ono čuva kameru i sprečava veće oštećenje osetljivog sočiva.

U slučaju da je ovo staklo napuklo ili ima vidljive znake oštećenja ili ogrebotina koje umanjuju kvalitet slike, onda možete probati da ga zamenite.

Nije lako da napravimo uputstvo za baš svaki telefon i opišemo sve korake, ali predlažemo da uputstvo za baš Vaš mobilni telefon potražite na internetu.

Ako ukucate na Google „how to replace camera on mobile phone“ možete videti simpatično uputstvo od 3,3 minuta koje u naslovu kaže „Kako da popravite zaštitno staklo bilo kojeg telefona kod kuće“ (engl. How to repair Any mobile camera lens at home).

Nećemo baš mnogo da kritikujemo ovo uputstvo koje Google nudi kao prilično verodostojno, ali gledajte dobro i budite pažljivi.

U ovom video snimku majstor je spojio nespojivo i to reč „safely“ sa žiletom za brijanje koji je oštar poput lasera i lako možete da ostanete bez delova prstiju ako niste dovoljno pažljivi – pa Vi budite pažljivi ili nemojte koristiti žilet.

U odbranu ovog majstora reći ćemo da je ipak ovo uputstvo za kod kuće i šta tu već možete da nađete od alata.

Na Youtubeu imate i mnoga druga uputstva, lepša i korisnija, ali ovo smo odabrali jer baš na praktičan način pokazuje kako izgleda zamena stakla kamere na mobilnom telefonu.

Zamena stakla kamere na telefonu cena

Cena za zamenu stakla kamere zavisi od toga gde ovu zamenu radite i koliko će to biti kvalitetno.

Stojimo iza toga da je mnogo veća verovatnoća da zamena bude kvalitetnije urađena u servisu telefona nego ako to radite sami.

Tu računamo i stručno uklanjanje starog stakla, lepka i prašine koja je upala u kameru, zatim ispravno postavljanje novog lepka i montiranje stakla na kameri telefona.

U našem servisu dobijamo kvalitetna zamenska stakla za sve tipove i modele telefona, što nije uvek slučaj kada samostalno naručujete staklo za kameru na internetu.

Cena u servisu

Ukoliko zamenu stakla kamere radite u servisu telefona, cene se kreću od 1500 dinara pa na više i vreme potrebno za zamenu je prilično malo – okvirno u toku dana ili jedan dan, u zavisnosti od gužve. Procenjeno vreme završetka popravke svakako možete saznati u momentu kada ostavljate telefon na popravku.

Cena ako radite sami

Ukoliko zamenu stakla kamere radite kod kuće, koštaće vas cena dela + poštarina, s tim da ćete morati da naručite odgovarajuće staklo i čekate dostavu što predstavlja period od 2 dana (u najboljem slučaju) pa do 60 dana (ako naručite na Aliekspresu).

Moramo i da Vas upozorimo da ukoliko prilikom zamene oštetite kameru, onda ova zamena postaje još skuplja, pa budite pažljivi. U tom slučaju raspon cene se menja u zavisnosti od cene kamere za telefon.

zamena stakla kamere na telefonu

Da li želite da naš servis uradi zamenu stakla kamere na Vašem telefonu?

Možete nas kontaktirati koristeći našu kontakt stranicu i doneti telefon u servis.

Vreme potrebno za zamenu stakla kamere je kratko i u proseku dobijate spreman telefon istog dana, osim u slučaju kada je potrebno naručiti staklo za neki model od naših dobavljača ili ga dopremiti iz našeg magacina. Ali čak i tada, popravka obično traje jedan dan, mada sve zavisi od trenutne zauzetosti servisera.

U slučaju da ne možete da donesete telefon, možete ga poslati kurirskom službom i mi ćemo ga nakon zamene stakla vratiti na isti način vama.

Često pitanje: Kako popraviti fokus na telefonu?

Dešavalo se da nas ovde na blogu ali i u servisu pitaju kako da poprave fokus na kameri telefona. Radi se o tome da je fokus na telefonu radio ispravno do nekog trenutka, međutim, to više nije slučaj i postoje problemi u radu.

Najčešći problem kod fokusa kamere telefona jeste mutno ili izgrebano staklo kamere telefona, mada u nekim slučajevima problem je i u neispravnosti same kamere.

fokus na kameri telefona

Problemi nastaju usled oštećenja stakla kamere telefona, ili usled oštećenja lepka koji fiksira staklo.

Ukoliko je oštećen lepak, vlaga i mikro prašina ulaze i mogu da blokiraju svetlost koja ide ka kameri, a isto važi i za izgrebano staklo i oko toga ne može da Vam pomogne nijedna aplikacija. Ovde prosto mora da se uradi zamena stakla kamere na telefonu.

Za sva pitanja oko usluge zamene stakla kamere na telefonima stojimo Vam na raspolaganju.

6 Komentara : “Zamena stakla kamere na telefonu”

 1. Slobodanka Zivkovic

  Vec duze vreme nije mi radila Nokia. Bila sam u vise servisa i nisam uspela da je popravim. Onda sam dosla u Doktor mobil u Kralja Milana 15. Kao prvo bila sam ljubazno primljena i za kratko vreme Nokia mi je bila popravljena. Preporucujem svima da odete kod njih da bi bili kao ja srecni i zadovoljni popravljenim mobilnim jer za moju Nokiu sam i emotivno vezana.
  Hvala vam na korektnoj usluzi.
  Zivkovic Slobodanka

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena