Da zamenite kameru na mobilnom telefonu nije nešto što možete da uradite sami kod kuće. Ili, bolje rečeno, možete, ali nije baš tako jednostavno.

Naravno, malo iskusniji korisnici koji su dobro upućeni u ovaj proces i imaju alate i potrebne zamenske delove to mogu, ali velika je verovatnoća da se napravi veća šteta nego korist.

kako da zamenite kameru na mobilnom telefonu

Otkrićemo Vam jednu malu tajnu. Svaki amaterski majstor rado govori o tome kada neki posao završi kako treba, ali ume da prećuti kada stvar pokvari do kraja.

Naš drugarski savet je da telefon odnesete u servis ukoliko je već došlo do problema koji zahteva zamenu kamere na mobilnom telefonu.

Naš servis mobilnih telefona može da uradi zamenu kamere za mobilni telefon i najčešće nam ne treba mnogo vremena za ovaj posao. Koristimo originalne zamenske kamere.

Naravno, pre nego što donesete mobilni telefon u servis bilo bi dobro i da znate par stvari o tome da li je problem toliko veliki da je potrebno menjati kameru ili je možda nešto drugo u pitanju.

Za one uporne, naveli smo na kraju kako da ipak zamenite kameru mobilnog telefona i kod kuće, ali prvo pročitajte ceo tekst pa onda odlučite.

Kako znati da treba da zamenite kameru na mobilnom telefonu?

Ovo nije lako izvodljiv zaključak, pa ako se ne razumete u popravke teško možete znati kada je rešenje problema zamena kamere na mobilnom telefonu ili je možda nešto drugo u pitanju.

kako da zamenite kameru na mobilnom telefonu

Postoje dve ili više vrste kvarova kada možete pomisliti da je vreme da zamenite kameru.

Evo nekoliko ideja koje će Vam pomoći da saznate šta treba da se radi:

 • Kamera je vidljivo slomljena zajedno sa staklom koje je štiti – menja se kamera i staklo
 • Slomljeno je staklo koje je štiti – menja se samo staklo
 • Kamera ne radi ali nema fizičkog oštećenja – serviser mora da proveri
 • Kamera ne radi nakon „čačkanja“ u opcijama – možda možete sami da popravite onako kako ste i pokvarili ili donesite telefon u servis
 • Kamera ne radi nakon instalacije aplikacije koja može da upravlja kamerom – obrišite tu aplikaciju, restartujte telefon
 • Kamera ne radi nakon ažuriranja (update) Android ili OSX sistema – potrebno je da donesete telefon u servis
 • Kamera ne radi iz nepoznatog razloga – serviser mora da proveri.

Slomljena kamera na mobilnom telefonu

Od svih slučajeva, najteži ali najprepoznatljiviji je definitivno onaj koji se najlakše vidi a to je slomljena kamera na mobilnom telefonu.

polomljena kamera telefona
Na slici se vidi da je šteta mnogo veća od slomljenog zaštitnog stakla – potrebno je promeniti kameru

Opet, ovde treba razlikovati slomljeno zaštitno staklo (gde je kamera i dalje ispravna) i slučaj gde je definitivno slomljeno ili izgrebano sočivo kamere.

U slučaju da je slomljeno samo zaštitno staklo, to je posebna servisna usluga zamene stakla kamere na telefonu.

Ako malo bolje zagledate, možete uočiti razliku, ali možete i testirati i uključiti kameru da biste videli da li radi.

Ukoliko u ovom testu kamera zaista ne radi i ne daje znake života i ne prikazuje sliku, onda je otišla kamera i potrebna joj je zamena.

Bitno je da napomenemo još jednom da kameru teško možete da zamenite sami kod kuće. Toplo preporučujemo da to bude urađeno u servisu mobilnih telefona.

Da li ipak mogu da zamenim kameru telefona kod kuće?

Može, ali zavisi od modela telefona i komplikovanosti rasklapanja. Za neke modele to nije teško, ali za dosta modela neće biti baš tako lako.

Potražite uputstvo za tačno (ali tačno) baš model telefona koji Vi imate. U uputstvo dobro ispratite koji alat se koristi, zatim naručite identičnu zamensku kameru za Vaš telefon i spremni ste za posao.

Evo jednog uputstva za zamena kamere za mobilni Samsung Galaxy S4, deluje prilično uredno i praktično je sve pokazano. Rasklapanje nije komplikovano pa imate dobre šanse i da ovo sami završite, ako ste već odlučili da sami to radite.

Kod Samsunga je nezgodno što se rasklapa skoro ceo telefon i ima mnogo šrafčića koje treba vratiti na njihovo mesto na kraju, ali takav je posao, ni nama u servisu nije lako :)

kako da zamenite kameru na mobilnom telefonu

Evo koji su najosnovniji koraci iz ovog video snimka ako želite da zamenite kameru telefona kod kuće na primeru modela Samsung Galaxy S4:

 1. skinite poklopac baterije
 2. odšrafite sve šrafove
 3. skinite bateriju
 4. skinite srednji okvir
 5. skinite konektor
 6. skinite držač USB porta
 7. skinite USB panel
 8. postavite novi USB panel

Preporučujemo da slikate (nekim drugim telefonom) sve što radite i zapisujete i crtate na papiru gde koji šrafčić ide, da kasnije ne biste pogrešili.

Zamenske delove za Samsung S4 morate pronaći negde na internetu, a u opisu video snimka možete da vidite i koji Vam tačno alati trebaju i gde da ih kupite. Naravno, uvek možete kontaktirati i naš servis.

Kada zamenite kameru i ona bude ispravna, obavezno pročitajte i primenite naša uputstva za profesionalnu fotografiju: Kako napraviti profesionalnu sliku preko telefona.

Da izračunamo koliki je Vaš račun ako radite sami kod kuće

Ako ste rešili da sami menjate kameru na telefonu, računajte na sledeće stavke u Vašem računu:

 • vreme da naručite zamenski deo (par dana sigurno)
 • vreme da nađete i kupite alat koji Vam treba (možda i to nekoliko dana potraje)
 • novac da to platite
 • vreme i mirno mesto da obavite ovaj posao ispravno

Što se tiče alata, u video snimku koji smo postavili napred koristi se alat u vrednosti oko 2.000 dinara ako dobro isplanirate da kupite jeftiniji alat.

Dakle: 2.000 dinara za alat + cena kamere + poštarina za kameru + poštarina za alat (ako i alat naručujete).

Generalno, potrošićete više novca i vremena nego što je to realno potrebno nama u servisu – mi ćemo to uraditi često istog dana i zamena kamere za mobilni telefon koštaće Vas jeftinije ili ne mnogo skuplje. Naravno, imamo originalne delove za zamenu.

Da li želite da mi uradimo zamenu kamere na telefonu?

Zamena kamere za mobilni telefon obično traje par sati, ali kada će tačno biti zavšrena u konkretnom slučaju zavisi od trenutnog obima posla u servisu. Najčešće telefon bude kod nas jedan ili dva dana, a ako Vam je hitno možete to naglasiti pa ćemo se potruditi koliko je do nas da popravka bude završena u najkraćem roku.

U ređim slučajevima, možda će biti potrebno nekoliko dana dok pronađemo odgovarajuću zamensku kameru, ali to je svakako mnogo manje vremena nego što bi Vama trebalo za to.

Naš servis mobilnih telefona lako možete pronaći ako kliknete na opciju kontakt na vrhu ekrana ili kliknite na opciju Call Centar gde je jasno upisan naš broj telefona.

Jedan komentar : “Da li možete sami da zamenite kameru na mobilnom telefonu”

 1. Nenad

  Spreman da slusam i da ucim vasa prilika bih sa moje strane bila 101% usmerena ka razvoju i naprtku vase firme ali i mene,
  NIsam lik koji ce doci na tri dana ozbiljan sam i posvecen bih bio potpuno. Unapred Zahvalan Nenad.

  Одговори
Učitajte još komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena