Čišćenje telefona od virusa možete da sprovedete samostalno ili možete da ovaj posao poverite servisu mobilnih telefona. U ovom tekstu nudimo Vam oba načina.

Ukoliko Vi nemate vremena da radite čišćenje telefona od virusa, naši i Vaši doktori za mobilne telefone mogu to da urade kompletno za Vas.

Naravno, možete i samostalno da očistite Vaš telefon ako želite da se time bavite. Zbog toga smo zapisali kompletne preporuke za čišćenje telefona od virusa kod kuće.

čišćenje telefona od virusa

Čišćenje Android telefona od virusa – simptomi

Kako znamo da je Android zaražen virusom? Virusi se baš i ne javljaju sami i kažu evo tu smo, pa to morate da prepoznate sami kod onih „tiših“ ili je već to sve jasno na prvi pogled kod napadnih oblika virusa.

čišćenje telefona od virusa

Evo koji su simptomi da je Android zaražen virusom:

 1. Telefon je odjednom spor – kao da u pozadini radi mnogo toga još (ako se ispostavi da nije virus pogledajte Kako ubrzati Android)
 2. Aplikacije se startuju neobično sporo (do sada nije bilo tako)
 3. Baterija odjednom traje kraće (možda je i do baterije, procenićete u zavisnosti od starosti telefona-baterije)
 4. Ničim izazvane reklame iskaču u svim aplikacijama
 5. Telefon se sam otključa i vidite da prikazuje reklamu

Teži slučajevi, može se reći izuzetno teški, opasni i skupi:

 1. Internet se troši neobično brzo (vidite i po većem računu)
 2. Račun se povećao, pozivi i SMS ka inostranstvu, ovo se ne vidi kao povećanje od 50-100 dinara, već 10.000 – 50.000 dinara, ne daj Bože i više
 3. Neko Vam skida novac sa računa banke – ako su Vam nalozi banke na telefonu (zajedno sa svim lozinkama)

Brza procedura za čišćenje Android telefona od virusa

Zapisaćemo i dužu proceduru, ali hajde da vidimo kako da to uradite brzo onda ako ne želite ili nemate vremena da se time bavite duže.

android virus

Evo koraka koji će sigurno očistiti Vaš Android telefon, uradite ih baš ovim redom:

 1. Napravite bekap: Kako da napravim bekap telefona (Android). Ako je telefon zaražen, nemojte praviti bekap aplikacija jer su sigurno zaražene, napravite samo bekap onoga što morate (kontakti, možda slike i video snimci).
 2. Vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovde je uputstvo za Resetovanje telefona na fabrička podešavanja (Android i iPhone).

Ako imate sreće, to je to, problem rešen!

Međutim, ako nemate sreće i virus je zarazio i sistemske fajlove unutar Androida (ne samo aplikacije) onda nećete moći sami da uradite čišćenje.

Biće potrebno da donesete telefon na reinstalaciju u našem servisu gde će telefon preuzeti doktori za mobilne telefone.

Kako očistiti telefon od virusa

Dakle, utvrdili ste da je telefon zaražen i sada želite i imate vremena za složenije čišćenje i imate strpljenja da istražite i naučite nešto novo o Vašem telefonu.

virusi na telefonu čišćenje

Virus obično radi tako što se pokreće samostalno (što znači da ima privilegije drugog korisnika), radi u pozadini i verovatno ne možete da ga ugasite-prekinete proces kao redovni korisnik tokom redovnog rada. Zato moramo postupiti drugačije.

Evo koji su koraci:

 1. Pokrenute telefon u Safe Mode-u. E sada ovde morate malo istražiti kako da Vaš telefon pokrenete u Safe Mod-u.
 2. Dok ste u Safe Mode-u obrišite sve sumnjive aplikacije i fajlove. Trebaće Vam malo vremena za to.
 3. Restartujte telefon u redovni mod.
 4. Instalirajte neki od antivirus programa i počnite pažljivije da koristite telefon.

Evo male pomoći kako da uključite Safe Mode na Samsung telefonu, a u zavisnosti od toga koji Vi telefon imate potražite uputstvo ili jednostavno pretražite Google kako biste pronašli odgovor:

 1. Ugasite telefon
 2. Uključite telefon, kada se pojavi Samsung logo držite taster za utišavanje zvuka (volime down)
 3. Kada se Safe Mode pokrene videćete u uglu ekrana da piše Safe Mode

U slučaju da se Safe Mode nije pokrenuo, ponovite proceduru ali pažljivije, probajte da držite dugme za utišavanje zvuka odmah nakon startovanja.

Dobra antivirus aplikacija za Android telefon

Postoje besplatne, postoje one koje se plaćaju. Naš savet je uvek racionalan:

 1. Ako su Vam plaćeni baš skupi i nemate baš osetljive podatke na telefonu, možete koristiti i besplatni antivirus
 2. Ako imate osetljive podatke na telefonu koji mogu da Vas skupo koštaju, onda kupite plaćeni antivirus za telefon

Evo nekoliko besplatnih antivirus aplikacija za telefon:

Evo i plaćenih antivirusa za telefon, ali nemojte da nas pogrešno shvatite. Mi nemamo koristi od toga što ćete kupiti neki antivirus (naravno, sledeći linkovi nisu affiliate linkovi), već sva korist ide samo na Vašu adresu:

Izračunajte prosto da li Vam se isplati da kupite, ako će Vas tih 30 dolara (oko 3.000 dinara) godišnje spasiti toga da Vam neko isprazni ceo bankovni račun, naravno da se isplati.

Kako se skenira telefon antivirus aplikacijom?

Instalirajte najpre aplikaciju koju želite, mi smo za primer uzeli aplikaciju koja dolazi uz jedan od naših Huawei telefona, u pitanju je Avast antivirus.

Proces skenirana je lak, pokrenite aplikaciju nakon što je instalirate, pronađite opciju koja se obično prikazuje kao Skeniraj, Scan now, Scan ili nešto što nedvosmisleno ukazuje da odabir te opcije pokreće skeniranje.

Evo kako to izgleda kod nas:

U našem primeru nije bilo virusa (jer vodimo računa) ali da je bilo problematičnih fajlova ili inficiranih aplikacije to bi bilo izlistano. U zavisnosti od aplikacije, negde se to uklanja automatski, dok kod većine Vi sami treba da odaberete opciju brisanja štetnih fajlova i aplikacija.

Videćete da nije teško, u par klikova lako možete skenirati telefon i očistiti ga ako je zaražen.

Zaražen Android, čišćenje sistema i reinstalacija sistema

Napred u tekstu smo pomenuli da postoje slučajevi koje ne možete lako da rešite sami kod kuće. Doduše, reinstalaciju sistema možete da uradite ali greške su lake i dešava se da telefon u potpunosti otkaže (ciglira se) pa ne preporučujemo da reinstalaciju radite sami.

Za ovakve i slučajeve gde prosto ne želite da sami radite čišćenje telefona, tu su naši doktori za mobilne telefone. Posetite nas!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena